Tämä yksinkertainen nilkkaliike on tehokas yleislääke moneen autoiluhaasteeseen – ota käyttöön myös pimeällä

Näin yllättäen hirvi hyppää auton eteen – rekkakuski ei ehtinyt edes jarruttaa 0:32
EI HERKILLE: Näin yllättäen hirvi voi loikata eteen. Tämä rekkakuski ei ehtinyt edes jarruttaa.

Liikenneturva muistuttaa, että pimeys vaatii kuljettajalta toimenpiteitä. Maltillinen ajonopeus antaa lisäaikaa havainnoinnille ja reagoinnille.

Alkava talvi on liikenteessä haastavaa aikaa, sillä vuodenaikaan kuuluvat olennaisesti niin lämpötilan kuin kelinkin vaihtelut, liukkas sekä pimeys.

Täsmälääke moneen alkutalven haasteeseen onkin oikea tilannenopeus.

– Kuljettajan on pidettävä nopeus sellaisena, että hän säilyttää ajoneuvon hallinnan ja saa sen pysäytettyä tien näkyvällä osalla kehnoissakin olosuhteissa. Nopeuden alentaminen neljänneksellä lyhentää jarrutusmatkan lähes puoleen, kertaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Elias Ruutti.

Kaasujalan keventäminen auttaa myös pimeällä

Sen lisäksi, että vauhtia on syytä pudottaa huonolla kelillä, auttaa nopeuden alentaminen myös näkemiseen. 

Pimeällä tai hämärässä aikaa havaintojen tekoon on vähemmän kuin valoisalla. Näkemäalue on myös pienempi ja sitä haastavat niin liikenne- ja katuvalot kuin vastaantulevien autojen valot ja mahdollinen häikäistyminen. Räntä-, lumi- tai vesisade eivät myöskään paranna havainnointiolosuhteita.

– Jo pienempikin nopeuden alentaminen antaa kuljettajalle lisäaikaa havaintojen tekoon ja jättää pelivaraa pysäyttää auto tiukoissakin paikoissa. Erittäin tärkeää tämä on taajamissa, joissa liikkuu paljon kävelijöitä ja pyöräilijöitä, sekä alueilla, joissa on paljon suojateitä, Ruutti painottaa.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat