Tämä vilja on täynnä terveyshyötyjä – kaura sopii muuhunkin kuin puuroon

Terveellinen kaura muun muassa alentaa kolesterolia ja pitää verensokerin tasaisena. Tee siis kaurahiutaleista muutakin kuin puuroa!

Kaura on monelle tuttu vain aamupuurosta, mutta kaurahiutaleita voi käyttää hyväksi myös leivonnassa. Kaurassa on lukemattomia terveyshyötyjä, joten sitä kannattaa ehdottomasti nauttia muutenkin kuin aamuisin. Lue, mitä hyötyä kaurasta on terveydelle ja poimi herkullisimmat reseptivinkit!

Kaura...

... alentaa kolesterolia. Kaura sisältää beetaglukaaniksi kutsuttua kuitua. Tutkimusten mukaan kolmisen grammaa kauran kuitua riittää alentamaan kolesterolia.

... sisältää antioksidantteja. Hedelmien ja kasvisten lisäksi saat terveydelle hyvää tekeviä antioksidantteja myös kaurasta. Kauran sisältämät antioksidantit voivat muun muassa suojata kehoa erilaisilta tulehduksilta.

... pitää kylläisenä. Kauran beetaglukaani auttaa pitämään verensokerin tasaisena ja siksi kaurapuuro onkin erinomainen valinta aamiaiseksi.

... tekee hyvää sydämelle. Monien tutkimusten mukaan kauran syöminen auttaa vähentämään riskiä sairastua sydäntauteihin.

... alentaa riskiä sairastua syöpään.International Journal of Epidemiology -lehdessä vuonna 2007 julkaistussa tutkimuksessa kerrottiin, että ennen vaihdevuosia runsaasti kuituja syöneillä naisilla oli jopa puolet pienempi riski sairastua rintasyöpään kuin naisilla, jotka eivät syöneet kuituja niin paljon.

Kaura-porkkanapatonki

3 kpl, noin 20 cm pitkiä

3 dl vettä

25 g hiivaa

1 tl suolaa

2 rkl rypsiöljyä

noin 6 dl Myllyn Paras Durumvehnäjauhoja

Täyte:

50 g voita sulatettuna

1½ dl Myllyn Paras Kaurahiutaleita

2 dl porkkanaraastetta

2 tl rakuunaa ja/tai

noin 6 valkosipulinkynttä

1–2 tl yrttisuolaa

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja jauhot ja alusta hyvin taikinaksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Jaa kohonnut taikina kolmeen osaan ja kauli osat noin 20 x 20 cm:n levyiksi.

Sekoita täytteen ainekset keskenään. Levitä täyte tasaisesti levyille. Rullaa levyt kääretortun tapaan reunasta alkaen.

Laita patongit patonki- tai uunipellille kohoamaan ja tee pintaan viillot veitsellä vinottain noin 2 cm:n välein. Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettyinä. Voitele patongit vedellä ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Laita uuniin paiston ajaksi vettä 1–2 dl esim. teräksiseen mittaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä ja patonki saa rapean kuoren. Älä peitä kypsää patonkia.

Rapea omenapähkinäpaistos

Tässä paistoksessa on omenoiden lisäksi käytetty pähkinöitä. Mikäli olet allerginen pähkinöille, voit laittaa tilalle esim. 1 dl kookoshiutaleita tai rusinoita. Päälle tulevaan muruseokseen on käytetty Kaura+Riisi Hiutaleita, mutta myös tavallinen Kaurahiutale sopii.

laakea uunivuoallinen

4–6 kpl omenoita

noin 100 g saksan-, pekaani- tms. pähkinöitä

1 tl kanelia

100 g voita

1 dl (vaahtera)siirappia

4 dl Myllyn Paras Kaura+Riisi Hiutaleita

½ dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja

Lohko kuoritut omenat voideltuun, uuninkestävään paistosvuokaan. Laita sekaan pähkinät (mikäli isoja, voit puolittaa ne). Ripottele pinnalle kanelia.

Sulata voi, sekoita joukkoon siirappi, hiutaleet ja vehnäjauhot. Levitä seos omenalohkojen päälle. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 min. Tarjoile vaniljakiisselin tai jäätelön kanssa.

Rasvattomat kaurakeksit

Laktoositon, ohjeessa ei ole käytetty rasvaa. Monien rakastamat kaurakeksit voivat olla myös rasvattomia.

VINKKEJÄ: Käytä ohjeeseen appelsiinituoremehua tai rasvatonta, laktoositonta maitoa. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Ota taikinasta lusikalla heti pieniä nokareita leivinpaperille uunipellille hyvin erilleen toisistaan – huomaa, että taikinaa ei saa turvottaa! Leivinpaperia voi sivellä/suihkuttaa kevyesti öljyllä, jotta kaurakeksit irtoavat paperista. Ole paistamisen kanssa varovainen, että keksit eivät pala. Anna jäähtyä tasaisella alustalla, jos haluat suoria lastuja.

20–25 kpl

2½ dl Myllyn Paras Pikakaura+Kuitu Hiutaleita

½ dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1¼ dl sokeria

1 muna

1 dl appelsiinimehua tai rasvatonta, laktoositonta maitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää muna ja mehu tai maito, sekoita nopeasti tasaiseksi. Ota taikinasta lusikalla heti pieniä nokareita leivinpaperille uunipellille hyvin erilleen toisistaan. Leivinpaperia voi sivellä kevyesti öljyllä, jotta kaurakeksit irtoavat paperista. Paista 225-asteisen uunin keski- tai toiseksi ylimmällä tasolla 5–7 minuuttia.


Kokeile myös näitä kauraisia reseptejä:


Lähde: Health.com

Reseptit: Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Lue myös:

    Uusimmat