Tämä tapa merkittävä osteoporoosin ehkäisyssä – ”Koskaan ei ole myöhäistä aloittaa”

Elämä osteoporoosin kanssa 25:13

Riski osteoporoosiin sairastumiselle liittyy vahvasti luun tiheyteen, jolle luodaan pohja jo nuoruudessa. Liikunnan aloittaminen ei kuitenkaan ole koskaan liian myöhäistä.

Endokrinologian erikoislääkäri Leo Niskasen mukaan säännöllinen liikunta on erittäin tärkeää sekä osteoporoosin ennaltaehkäisyssä että sen hoidossa.

– Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Jo osteoporoosin sairastuneille suositellaan erityisesti erilaisia tasapaino-, ryhti- ja lihaskuntoharjoituksia, Niskanen sanoi Studio55.fi-lähetyksessä.

Osteoporoosi ja kaatuilu altistavat myös vaikeille lonkkamurtumille. Niskasen mukaan ikäihmisten kaatuilulle on useita syitä.

– Kaatuilu on monisyinen tila. Se selittyy ikään liittyvillä sairauksilla, keskushermostoon vaikuttavilla lääkkeillä, huonolla näöllä, heikolla lihasvoimalla ja koordinaatiolla sekä ympäristön esteillä. Nämä kaikki yhdessä altistavat kaatumiselle.

Niskanen korostaa säännöllisen liikunnan ja erityisesti tasapaino- ja lihasvoimaharjoitusten merkitystä kaatumisen estämisessä.

– Mitä iäkkäämpi ihminen on, sitä tärkeämpää on kokoajan pysyä liikkeessä ja pystyssä. Normaali liikkuminen voi olla jo harjoitus sinänsä, mutta lihaskuntoharjoitteluun tulisi kiinnittää paljon enemmän huomiota.

Mitä Leo Niskanen kertoi kalsiumin ja D-vitamiinin merkityksestä osteoporoosin hoidossa? Entä voiko osteoporoosilääkityksestä olla jotain haittaa? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat