Tämä sisustushitti valloitti suomalaiset – löytyykö sinunkin kodistasi?

Kodin seinille maalataan nyt muutakin kuin valkoista. Liitutaulut ja struktuuripinnat ovat suomalaisten ykkössuosikkeja tänä syksynä.

Liitutauluja on näkynyt suomalaisissa kodeissa ja julkisissa tiloissa jo useiden vuosien ajan, mutta koko kansan suosikiksi ne ovat nousseet vasta viime aikoina. Rautakeskon visual manager Päivi Laitinen-Slotte pitää syksyn kiinnostavimpana uutuutena sävytettäviä liitutaulumaaleja.

– Sävytetty liitutaulumaali sopii luonnollisesti useampiin makuihin kuin musta tai tummanvihreä. Mattapintainen maali on hyvin trendikäs, ja Koulutaulumaalissa vahvempi tekninen koostumus tekee maalista myös paljon tavallista sisustusmaalia kestävämmän.

Myös Tikkurilan designpäällikkö Marika Raike vahvistaa liitutaulumaalien suosion.

– Liitutaulut ovat nyt iso hitti. Ihmiset haluavat kirjoittaa viestejä toisilleen ja kommunikoida niiden välityksellä. Liitutauluihin kirjoitetaan myös itselleen tärkeitä juttuja, kuten elämänohjeita. 

Myös struktuuripinnat seinillä ovat edelleen suosittuja.

– Erilaisten pintojen yhdistely kiinnostaa niin maaleissa kuin muissakin pintamateriaaleissa. Pinnat voivat olla esimerkiksi kiiltäviä, mattoja, rosoisia tai sileitä, kertoo Laitinen-Slotte.

– Betonia tai rappausta muistuttavat maalit sopivat silloin, kun pinnat halutaan eläviksi mutta sävyt halutaan pitää muun sisustuksen kaltaisina.

Teollista, modernia ja vaaleutta

Sisustuksessa on voimissaan useita erilaisia suuntauksia. Yksi niistä on Laitinen-Slotten mukaan teollisuustyyli, jossa rosoisuus ja ylellisyys sekoittuvat toisiinsa. Toinen vallalla oleva tyyli on vaalea ja heleä, johon lisätään puuta, mustaa tai harmaata maun ja arkkitehtuurin mukaan. Tyyliin kuuluvat olennaisesti luonnonkivet ja puu.

– Etnisessä tyylissä yhdistellään eri kulttuurien tyypillisiä kuviomaailmoja ja aitoja materiaaleja. Moderni ja niukka tyyli taas yhdistelee uusia materiaaleja, materiaalitekniikkoja, muotoja ja värejä ennakkoluulottomasti, Laitinen-Slotte listaa.

Marika Raike sanoo luonnonläheisyyden kulkevan eri sisustustyylien rinnalla.

– Moni haluaa luonnonläheisiä pintoja, kuten kivipintaa. Etenkin nuoremmat ovat kiinnostuneita luonnonmukaisuudesta ja ympäristöasioista ja valitsevat usein esimerkiksi puulle kevyemmän käsittelyn kuin maalauksen. 

Lue myös:

    Uusimmat