Tämä ilmastointikikka voi sotkea jopa kokonaisen kerrostalon ilmanvaihdon – älä tee näin

Korvausilmaventtiilit puuttuvat kokonaan jopa miljoonasta suomalaisesta asunnosta.

Jos sellainen on mutta siitä tuntuu tulevan vetoa, moni suomalainen tukkii venttiilit esimerkiksi sukkahousuilla.

– Asentajamme ovat törmänneet venttiileihin, joita on tilkitty sukkahousuilla, virttyneillä t-paidoilla ja vanhoilla sanomalehdillä. Arvotavaraa ei venttiileistä vielä ole löytynyt. Vaikka lumppujen hyödyntämistä voisi pitää kiertotalouden yhtenä muotona, se ei ole järkevää, Suomen Terveysilman toimitusjohtaja Peter Schlauf sanoo yrityksen tiedotteessa.

Tukkiminen ei tuota toivottua tulosta ilmanvaihdon kannalta. Venttiilien sulkeminen sotkee aina kodin ilmanvaihtoa. Kerrostalossa tämä voi pahimmillaan sekoittaa koko kiinteistön ilmanvaihdon, ja naapureiden ruoan käryt leijailevat näin omaan huoneistoon.

– Ilmanvaihtoa ei pidä sotkea venttiileitä tukkimalla tai kärsimällä likaantuneista suodattimista. Korvausilmaventtiilien sisällä on yleensä vaihdettava suodatin. Jos suodatin likaantuu liikaa, sen suodatusteho laskee, kun ilma ei kulje suodattimen läpi kunnolla. Silloin on aika avata venttiili ja tarkistaa suodatin.

Lämpö karkaa

Huonosti toimivat ja rikkinäiset korvausilmaventtiilit kannattaa vaihtaa ehjiin. Jos venttiilit puuttuvat kokonaan, niitä voidaan asentaa jälkikäteen esimerkiksi ikkunan puisiin tuuletusluukkuihin.

Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska taloista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Moni ratkaisee ongelmaa avaamalla ikkunoita, jolloin kodin lämpö karkaa ulos.

Kun korvausilmaventtiilit puuttuvat, korvausilma tulee esimerkiksi postiluukusta, kylpyhuoneen lattiakaivosta, ikkunoiden, lattioiden ja seinien raoista tai jopa poistohormin kautta.


Lue myös:

    Uusimmat