Mainos

Tämä ällöttävä tapa on lisääntynyt nuorilla: "Saatavilla liian helposti"

Nuorten tupakointi ja alkoholin käyttö ovat vähentyneet, mutta nuuskan kokeilu ja käyttö on yleistynyt. Myös huumeille altistuminen on yleisempää.

Tiedot ilmenevät Nuorten terveystapatutkimuksesta 2011, joka on toteutettu Tampereen yliopiston terveystieteiden yksikössä.

Joka kolmas 14-vuotias tyttö saa ostettua tupakkaa kaupasta

Nuorten päivittäinen tupakointi vähentynyt viimeisen kahden vuoden aikana. Nuoret myös kokeilevat tupakointia aikaisempaa myöhemmin. Kuitenkin yhä noin joka viides 16–18-vuotias tupakoi päivittäin.

Vaikka tupakan myyntiä koskevaa lakia on kiristetty, tutkimuksen mukaan joka kolmas päivittäin tupakoiva 14-vuotias tyttö ja joka kuudes poika saa ostettua itselleen tupakkaa kaupoista.

Sekä tyttöjen että poikien nuuskakokeilut ovat lisääntyneet.

18-vuotiaista pojista jopa 14 prosenttia ja 16-vuotiaista 12 prosenttia nuuskasi vuonna 2011.

Suomessa nuuskan myynti on kiellettyä ja sitä saa tuoda maahan vain rajallisia määriä omaan käyttöön. Tutkijoiden mukaan nuuskaa tulee siitä huolimatta rajan yli nuorten saataville jatkuvasti ja liian helposti.

– Yks selitys saattaa olla yhteiskunnan pyrkimys savuttomuuteen. Ajatellaan, että koska nuuska ei savua, niin se olisi sitten jotenkin vähemmän haitallisempaa. Ehkä osa tupakoitsijoista on siirtynyt käyttämään nuuskaa, kun missä tahansa ei voi enää polttaa, pohtii Terveystieteiden tohtori Susanna Raisamo Tampereen yliopistosta.

Nuorten alkoholin käyttö alhaisimmillaan koko 2000-luvulla

Alkoholin käyttö ja humalajuominen ovat vähentyneet alle 18-vuotiaiden keskuudessa. Nuorten alkoholin käyttö ja humalajuominen ovat vähentyneet 2000-luvun alusta alkaen

12- ja 14-vuotiaista tytöistä ja pojista raittiiden nuorten osuus on nyt suurimmillaan koko 2000-luvulla.

Sosiaalinen altistuminen huumeille on kuitenkin yleistynyt.

Nuoret tuntevat yhä useammin henkilöitä, jotka ovat kokeilleet huumeita. Tutkimuksen mukaan Suomessa on yhä enemmän nuoria, jotka tietävät ainakin yhden tai useamman huumeita kokeilleen tuttavan. Nuoret saavat yhä valtaosan huumeista ystäviltään ja tuttaviltaan.

Kyselyyn vastasi 4 566 iältään 12–18-vuotiasta nuorta. Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama tutkimus on toteutettu joka toinen vuosi vuodesta 1977 lähtien.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.