Mainos

Talvivaaran puolustus: Syytteet hyllyvällä pohjalla

Kaksi kuukautta kestänyt Talvivaaran ympäristörikosjutun käsittely päättyi tänään Kainuun käräjäoikeudessa. Asetelmat eivät muuttuneet pitkän istuntorupeaman aikana. Puolustus kiisti kaiken, ja syyttäjät pitivät haastehakemuksessa esittämänsä rangaistusvaatimukset voimassa.

Puolustus kyseenalaisti värikkäin sanankääntein sekä syyteharkinnan että esitutkinnan.

– Kaivostermein sanottuna pääkäsittelyssä syytteet on murskattu raekokoon 0-0. Syyttäjien syytteistä on jäänyt jäljelle vain tähtipölyä. Syyte ja pääkäsittelyssä vastaanotettu näyttö eivät sovi minkään ympäristörikoksen tunnusmerkistöön, asianajaja Markus Kokko sanoi.

Jutun syyttäjät vaativat kaivoksen perustaneelle Pekka Perälle ja kolmelle muulle syytetylle ehdollisia vankeusrangaistuksia törkeästä ympäristön turmelemisesta. Lisäksi Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesää uhkaa 850 000 euron yhteisösakko. Neljältä syytetyltä ja konkurssipesältä vaaditaan yhteisvastuullisesti yhteensä yli 13,3 miljoonan euron korvauksia rikoshyötynä. 

Esitutkinnalle moitteita 

Pekka Perää puolustavan asianajaja Markus Kokon mielestä koko oikeuskäsittely ponnistaa liikkeelle hyllyvältä pohjalta.

– Syytteet perustuvat olennaisiin väärinymmärryksiin Talvivaaran toiminnasta, ympäristöluvasta ja ympäristölupaehdoista. Esitutkinnassa ei huomioitu vastaajien lausumia eikä vastaajien esittämää laajaa selvitystä. Sen sijaan poliisi on johtanut todistajia harhaan esittämällä esitutkinnassa todistajille vääriä faktoja, sanoi asianajaja Kokko.

Puolustus korosti voimakkaasti sitä, että toiminta on ollut luvanmukaista ja valvovana viranomaisena Kainuun ely-keskus on hyväksynyt kiistanalaiset toimet kaivoksella.

– Pyysin jo asiaesittelyssä syyttäjää nimeämään ympäristöluvasta ehdon, jota on rikottu. Nyt on mennyt kaksi kuukautta ja 30 todistajaa kuultu, mutta vieläkään sitä lupaehtoa ei ole nimetty, asianajaja Tero Kovanen ihmetteli.

Kainuun käräjäoikeus ilmoittaa marraskuun aikana, milloin jutun tuomio annetaan. Oikeuden puheenjohtajan mukaan parhaassa tapauksessa tuomio julkistetaan vielä tämän vuoden aikana.   

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.