Talvivaaran johtoryhmäläiselle syyte sisäpiiririkoksesta

Talvivaaran emoyhtiön johtoryhmään kuuluva Lassi Lammassaari on saanut syytteen sisäpiiritiedon väärinkäytöstä. Juttu käsitellään aikanaan Helsingin käräjäoikeudessa.  

STT ei ole saanut varmistusta, minkä yhtiön tietoihin epäily liittyy. Myös epäillyn rikoksen tekoaika on arvoitus. Kaupparekisterin mukaan Lammassaarella ei ole merkittävää vastuuasemaa muissa yhtiöissä kuin Talvivaarassa.   

Kihlakunnansyyttäjä vahvistaa syytteen, muttei kommentoi asiaa sen enempää. STT ei tavoittanut Lammassaarta eikä Talvivaaran lakiasioista vastaavaa varatoimitusjohtaja Pekka Erkinheimoa. Talvivaaran emoyhtiön toimitusjohtaja Pekka Perä ei kommentoinut STT:lle Lammassaaren asiaa.  

Lammassaarella oli esimerkiksi vuonna 2009 yli puoli miljoonaa Talvivaaran osaketta, jolloin omistuksen arvo oli miljoonaluokkaa.

Vuonna 2012 Lammassaari ei enää kuulunut yhtiön 50 suurimman omistajan joukkoon.  

Kauppa Talvivaaran osakkeella keskeytettiin pörssissä viime vuoden marraskuussa, kun kaivosta pyörittänyt Talvivaara Sotkamo hakeutui konkurssiin.  

Valtion omistama Terrafame osti kaivoksen liiketoiminnan, ja Talvivaaran emoyhtiö on onnistunut jatkamaan toimintaansa myymällä palveluitaan Terrafamelle. Yhtiö on vuokrannut kaivokselle myös kriittisiä koneita ja laitteistoja.  

Lammassaari syytettynä myös ympäristörikosasiassa  

Kainuun käräjäoikeudessa puidaan parhaillaan Talvivaaraan liittyvää ympäristörikosjuttua, jossa Lammassaari on yhtenä syytettynä. Muut syytetyt ympäristörikosjutussa ovat Pekka Perä, entinen toimitusjohtaja Harri Natunen sekä osastopäällikkö. Syyttäjän mukaan ympäristön turmeleminen alkoi jo kaivoksen suunnitteluvaiheessa vuonna 2006.  

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet. Heille vaaditaan törkeästä ympäristön turmelemisesta ehdollisia vankeustuomioita ja sakkoja.

Talvivaara Sotkamon konkurssipesälle syyttäjä vaatii 850 000 euron yhteisösakkoa. Konkurssipesää ja syytettyjä uhkaa yhteisvastuullisesti myös yli 13 miljoonan euron korvausvaatimus rikoshyödyn menetyksenä.  

Ympäristörikosjutun istunnot on jo istuttu, ja oikeus ilmoittaa marraskuussa, milloin se antaa ratkaisunsa.  

Lue myös:

    Uusimmat