Pekka Pouta: Jäätävä sade piiskaa viikonloppuna – Suomi voi muuttua yhdeksi isoksi luistinradaksi

3:35

Lähiaikoina ei ole luvassa laajoja, runsaita lumisateita, mutta vähän väriä voi tulla maahan jo etelämpänäkin. 

Meteorologi Pekka Pouta kertoo, miltä tuleva viikonloppu ja ensi viikko näyttävät.

Tällä hetkellä Lappi on saanut jo mukavan lumipeitteen, mutta etelässä lunta on vain nimeksi. Poudan mukaan lumitilanne ei tule tästä merkittävästi muuttumaan ensi viikollakaan, vaikka kuivempaa ilmaa ja pikkupakkasta onkin luvassa koko maahan.

Sateet ovat tänään hyvin vähissä, mutta tuuli puhaltaa ikävänä viimana etelän ja kaakon väliltä ja saa pikkupakkasenkin tuntumaan hyvin kylmältä. Lisäksi kaakon puolta puhaltava tuuli vaikuttaa perjantain sadealueeseen. 

– Sieltä on tulossa sadealue, jonka alapuolelle maanpinnan lähelle puhaltaa pakkasilmaa. Se vaikuttaa jännästi myös sateen muotoon. Luvassa on jäätävää sadetta, sanoo Pouta.

Ajokeli huono ja tiet liukkaita

Pouta varoittaa, että vaikka päätiet on suolattu, jalankulkuväylät ja sivutiet saattavat muuttua vaarallisen liukkaiksi. 

Viikonloppuna on luvassa lunta ja jäätävää sadetta. Pääosa sateista kulkee maan länsiosan ylitse kohti pohjoista niin, että perjantai-iltana sataa jo pitkälti Kainuussa, pohjois-pohjanmaalla ja Etelä-lapissa. Sadealueen eteläpuolella Suomeen on tulossa hyvin lauhaa ilmaa ja lämpötila kohoaa lauantaiaamuksi jo viiteen asteeseen. 

– Lumikertymä viikonlopun aikana Lappiin voi olla kymmentä senttiä ja huonoa ajokeliä voi ajoittain esiintyä. 

Ensi viikolla aurinko voi näkyä laajalti ennen kaikkea maan itäosassa. Loppuviikkoa kohti sateen riski taas kasvaa. 

– Ensi viikko on kuivemman ilman vuoro ja lämpötilat ovat koko maassa päivisinkin pakkasella. Sade voi muuttua myös etelässä lumeksi, Pouta sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja