Mainos

Talvi alkoi jopa kaksi kuukautta tavanomaista myöhemmin

Terminen talvi alkoi maan etelä- ja länsiosassa paikoin jopa kaksi kuukautta keskimääräistä myöhemmin, vasta 10.-11. tammikuuta. Tammikuu oli lämpötiloiltaan kaksijakoinen. Lauhan alkukuun jälkeen sää kylmeni paikoin jopa harvinaisen kylmäksi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tammikuun keskilämpötila oli suurimmassa osassa maata tavanomaista kylmempi. Kuukauden keskilämpötila vaihteli Ahvenanmaan ja lounaissaariston noin -6 asteesta pohjoisimman Lapin noin -15 asteeseen. Suurimmat poikkeamat olivat lounaassa ja pohjoisimmassa Lapissa, missä oli runsaat kaksi astetta tavanomaista kylmempää.

Tammikuu oli kuitenkin selvästi kaksijakoinen. Ensimmäiset kymmenen päivää olivat ajankohtaan nähden jopa poikkeuksellisen lauhoja, kun taas kuukauden loppupuoli oli paikoin jopa harvinaisen kylmä.

– Vilkas matalapainetoiminta viivästytti talven tuloa vielä tammikuun alkupuolelle asti. Loppukuuksi Suomen päälle pääsi sitkeä korkeapaine, joka piti sään kylmänä. Korkeapaine piti myös lumisadealueet poissa pitkään, toteaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Terminen talvi alkoi Etelä- ja Länsi-Suomessa lopulta 10.-11. tammikuuta. Tämä oli 1,5-2 kuukautta pitkän ajan keskiarvoa myöhemmin. Terminen talvi alkaa etelässä ja lännessä keskimäärin 11.-21. marraskuuta, aivan etelä- ja lounaisrannikolla 21. marraskuuta jälkeen.

Viimeksi talvi on alkanut myöhemmin vuonna 2008, jolloin termisen talven katsottiin alkaneen aivan etelässä vasta 19. maaliskuuta. Vuonna 2007 terminen talvi alkoi etelässä paikoin 19. tammikuuta. Terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi nollan asteen alapuolelle.

Tammikuun ja koko talven tähän asti alin lämpötila, -40,7 astetta, mitattiin Utsjoen Kevojärvellä 20. tammikuuta. Edellisen kerran lämpötila oli laskenut -40 asteen alapuolelle lähes kaksi vuotta sitten helmikuussa 2012. Kuukauden ylin lämpötila, 6,1 astetta, mitattiin Ahvenanmaalla 8. tammikuuta.

Tammikuussa paikoin poikkeuksellisen vähän lunta

Tammikuussa suurimmassa osassa maata satoi selvästi tavanomaista vähemmän. Maan keskiosassa ja Pohjois-Lapissa sateet jäivät alle puoleen tavanomaisesta sademäärästä. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan maan keskiosassa oli yleisesti harvinaisen, paikoin jopa poikkeuksellisen vähäsateista. Aiemmin on vähäsateinen tammikuu koettu muun muassa vuosina 1972, 1987, 1996 ja 2006.

Lunta oli kuukauden päättyessä koko maassa, paikoin kuitenkin erittäin vähän. Erityisesti Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lunta oli ajankohtaan nähden poikkeuksellisen vähän. Eniten lunta oli Käsivarren Lapissa. Suurin lumensyvyys, 96 senttimetriä, mitattiin Enontekiön Kilpisjärvellä.

Lumisateita levisi lähes koko maahan heti helmikuun ensimmäisen viikonlopun aikana.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.