Tältä tuntuu, kun kaamos vihdoin väistyy: Utsjoen kunnanjohtaja nousi jo eilen mäen huipulle katsomaan auringon ensisäteitä – "Kyllä se siellä henkisesti oli"

Enontekiön kaamoskamerasta pääsee ihastelemaan pimeyttä 0:24
Enontekiön kaamoskamerasta on päässyt talven aikana ihastelemaan pimeyttä.

Kaamos väistyy Forecan mukaan koko Suomesta huomenna. Aurinko jättää vielä näyttäytymättä aivan pohjoisimmassa Suomessa. 

Utsjoen kunnanjohtaja Vuokko Tieva-Niittyvuopio kertoo, että nousi jo eilen ystävänsä kanssa Utsjoen kirkonkylällä Kettumäen päälle.

– Valitettavasti aurinko ei näkynyt. Sen verran oli tuhruinen ja pilvinen keli. Se toive ensimmäisestä auringonsäteestä nyt jäi, Tieva-Niittyvuopio kertoo. 

– Kyllä se siellä henkisesti oli olemassa, hän jatkaa.

Suuressa osassa Utsjokea kaamos onkin jo väistynyt. Huomenna kaamos päättyy Forecan mukaan myös aivan pohjoisimmassa osassa Suomea.

Valo merkitsee paljon

Tieva-Niittyvuopion mukaan kaamoksen väistyminen kuuluu ihmisten puheissa. Valon lisääntyminen merkitsee ihmisille paljon.

– Kyllä sitä kommentoidaan, että onko jo nähnyt aurinkoa ja kännyköillä otetaan selfieitä, jos vain onnistutaan siinä, Tieva-Niittyvuopio kertoo. 

– Kyllä valon tuleminen on tärkeää, hän sanoo.

Tieva-Niittyvuopipo kertoo, että Suomen ja EU:n pohjoisimmassa kylässä, Nuorgamissa on tapana ajaa autoilla ihastelemaan ensimmäisiä auringonsäteitä paikallisen tunturin rinteelle. 

Ei täysin pimeää

Hän muistuttaa, että ei Utsjoella täysin pimeää ole, vaikka hämärää onkin. 

– Se on ikään kuin pilvinen päivä jossain etelässä. Ei täällä pimeää ole ja täydenkuun aikaan illalla ja yöllä on hyvinkin kirkasta, mutta auringonvalo alkaa vasta nyt näkyä, hän toteaa.

– Nythän se muutos on todella nopeaa. Valoa tulee monta tuntia nopeasti lisää viikon aikana, hän sanoo. 

Hän kuvailee, että ihmiset ikään kuin heräävät talvihorroksesta aktiivisempaan elämään, vaikka ovatkin tottuneet kaamokseen.

– Kyllä se piristää ja herättää henkiin. 

Lue myös:

    Uusimmat