Mainos

Tältä näyttävät uudet tapettitrendit: ”Suomalaiset voisivat vaihtaa tapetteja vähän useammin”

Tapettikuoseista pinnalla ovat erilaiset luontoaiheet. Rohkea sisustaja tapetoi jopa keittiöön viidakkotunnelmaa.

Porin Asuntomessujen persoonallisimmissa kodeissa nähtiin varsin näyttäviä tapetteja. RTV:n sisustusmateriaalien edustaja Heli Henriksson kertoo, että tällä hetkellä tapettitrendeissä korostuvat voimakkaimmin erilaiset kasvi- ja luontoaiheet.  

– Lehtiä, erilaisia kasviaiheita, puunrunkoja, oksia, kukkia – kaikki sellainen on tämän hetken juttu. Rohkeimmat sisustajat luovat tapeteilla tilaan todellista viidakkotunnelmaa. Tapeteissa voi olla suurtakin banaaninlehtikuviota ja värikkäitä papukaijoja, Henriksson tietää.

Tutustu virtuaalisesti

Vaikka messut ovat loppuneet, Porin messukoteihin pääsee tutustumaan virtuaalisesti Asuntomessujen VR-palvelussa.

Myös simppelimmästä tyylistä tykkäävä löytää oman trenditapettinsa: yksivärisiin tapetteihin jujua tuovat betonimainen tai rustiikkinen pinta. Klassiset ornamenttikuviot ja raidat ovat aina ajattomia ja varmoja valintoja.

– Tavallinen kuluttaja haluaa edelleen skandinaavisia, hillityn vaaleita sävyjä: hiekkaa,harmaata, kermaa ja pellavaa. Nämä ovat ilman muuta suomalaisen sisustajan käytetyintä värimaailmaa.

Henriksson aistii kuitenkin, että hillityt harmaat ja valkoiset ovat pikkuhiljaa antamassa jalansijaa pehmeille ja lämpöisille sävyille. Ne kasvattavat suosiotaan myös Keski-Euroopasta, mistä tapettitrendit tulevat Pohjolaankin.

– Tikkurila valitsi vuoden väriksi ruukun sävyn. Sen lisäksi myös muut mausteisemman täyteläiset sävyt, okran keltainen ja tummemmat sinisen sekä vihreän sävyt ovat tulossa.

Suomalaiset ovat hillittyjä ja sitä myötä myös kenties aavistuksen arkoja sisustajia. Henriksson kokee, että suomalaiset ovat vasta nyt oppineet käyttämään tehosteseinätapetteja.

– Tehostetapetoinnin rinnalle on tulossa kuvatapetteja ja digipaneeleita.

Ruotsissa sen sijaan ollaan jo askeleen edellä: siellä tapettikuosit pienenevät ja samalla kuosilla tapetoidaan koko huone. Tehosteseinät alkavat olla jo menneen talven lumia niin tapetti- kuin maalimaailmassa.

Maali vai tapetti?

Henriksson kehottaa valitsemaan rohkeasti tapetin, sillä tapetointi on nykyisin varsin helppoa.

– Tapetilla saa luotua kotiin yksilöllisempää ja pehmeämpää tunnelmaa. Uudet tapetit ovat venymättömiä ja muuttumattomia polyesteriselluloosakuitutapetteja, joita ihan tavallisen kuluttajankin on helppo käyttää. Myymälästä saa tarvittaessa kirjalliset ohjeet tapetointiin, Henriksson lupaa.

Tyylin suhteen Henriksson kehottaa luottamaan omaan makuun ja visioon sekä pohtimaan ensisijaisesti oman kodin tyyliä ja tunnelmaa. Trendejä on kiva seurata, mutta lopulta oma, yksilöllinen mielipide ratkaisee. Radikaaleja mokia on vaikea tehdä.

– Pieneen tilaan en valitsisi kovin isokuvioista tapettia, se pienentää tilaa entisestään. Nyrkkisääntönä pidetään sitä, että pieneen tilaan vaaleaa ja pienikuvioista. Toisaalta esimerkiksi eteistila voi olla pieni, mutta koska se on vain läpikulkutila, siellä kannattaa kokeilla rohkeitakin sävyjä ja kuoseja.

Kannattaa myös harkita persoonallisempia ratkaisuja ja erikoisempia tapetointikohteita. Jopa keittiön välitilan voi tapetoida – sen päälle vain tulee lasi tai pleksi. Tapetit ovat kehittyneet vuosien varrella niin, että niiden käyttökohteita on tullut lisää. Erityisesti vinyylitapetti kestää pyyhkimistäkin.

Henriksson muistuttaa, että tapetin sävy vahvistuu ja syvenee seinällä 10 – 15 prosenttia. Myös valo vaikuttaa kuosin sävyyn, mikä tulee ottaa huomioon tapettikaupoilla.

– Kannattaa aina hakea mallipala myymälästä ja kiinnittää se seinälle maalarinteipillä. Kun katsoo palaa muutaman päivän, tietää onko kyseinen tapetti oma juttu vai pitäisikö hakea myymälästä muita mallipaloja testiin. Pitäisi myös muistaa, ettei tapetin tarvitse olla ikuinen. Suomalaiset voisivat vaihdella tapettejaan vähän useammin, Henriksson nauraa.

Lue myös:

    Uusimmat