Tältä näyttää Vantaan vankilan matkaselliosastolla, missä vanki surmattiin harvinaisen julmasti – MTV vieraili lukittujen ovien takana

MTV Vantaan vankilassa: Tältä näyttää matkasellissä, jollaisessa surmattiin tammikuussa vanki poikkeuksellisen julmalla tavalla 4:30
MTV Vantaan vankilassa: Tältä näyttää matkasellissä, jollaisessa surmattiin tammikuussa vanki poikkeuksellisen julmalla tavalla.

Vantaan matkasellisurman oikeudenkäynti jatkuu myöhemmin tällä viikolla. MTV Uutiset pääsi sillä välin vierailemaan Vantaan vankilassa, missä harvinaisen julmaksi luonnehdittu henkirikos tapahtui.

Matkasellisurman oikeudenkäynti päättyy tällä viikolla, kun jutun asianosaiset antavat loppulausuntonsa Itä-Uudenmaan käräjäoikeudelle torstaina.

Syyttäjä vaati elinkautista vankeusrangaistusta 19-vuotiaalle Abshir Diini Muyelle sekä 23-vuotiaalle Perttu Oskari Pyynöselle.

Syytteiden mukaan miehet raiskasivat ja murhasivat kolmannen vangin Vantaan vankilan matkasellissä numero 14 viime tammikuussa. Henkirikosta on kuvailtu harvinaisen julmaksi ja raa’aksi, sillä uhriin kohdistettu, kidutusta muistuttava väkivalta jatkui kahden vuorokauden ajan ennen uhrin kuolemaa.

MTV Uutisten rikostoimittaja Eetu Ruonakoski päästettiin tutustumaan Vantaan vankilan matkaselliosastoon sekä matkaselliin numero 10, joka sijaitsee samalla käytävällä matkaselli 14:n kanssa.

Matkaselli 10 on tarkoitettu neljälle vangille. Matkaselli 14:n vankeja mahtuu puolestaan jopa kuusi. Muuten sellit vastaavat ominaisuuksiltaan ja sisustukseltaan toisiaan.

Matkasellin esittelyn voi katsoa artikkelin yltä olevalta videolta. Kyse ei ole siis matkasellisurman rikospaikasta, mutta lähes täysin vastaavasta, saman osaston toisesta matkasellistä.

Matkasellit on varattu vangeille, jotka ovat matkalla esimerkiksi oikeudenkäyntiin tai toiseen vankilaan. Vantaan matkaselleihin vanki voi päätyä toisaalta Suomesta esimerkiksi silloin, jos hän on matkalla käräjille pääkaupunkiseudulle.

Esitutkinta vankilan toiminnasta käynnissä

Poliisi on aloittanut esitutkinnan Vantaan vankilan toiminnasta sellimurhaan liittyen. Poliisi pyrkii selvittämään, onko vankilassa rikottu ohjeita tai sääntöjä, kun pitkään matkasellissä jatkunutta väkivaltatilannetta ei huomattu ajoissa. Mahdolliset rikosnimikkeet tarkentuvat myöhemmin. Poliisi ei vielä kommentoinut mahdollisten epäiltyjen määrää.

Vaikka esitutkinta on vasta alkuvaiheessa, Rikosseuraamuslaitos on jo myöntänyt virheitä tapahtuneen. 

– Tämä tapaus on ollut äärettömän ikävä. Totta ihmeessä siinä on tapahtunut virheitä vankilatasolla. Siellä on jätetty tarkistamatta vankien tila siinä vaiheessa, kun sellissä on käyty. Tältä osin meidän täytyy ilman muuta tarkistaa meidän ohjeistuksia ja käytäntöjä, Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Arto Kujala kommentoi MTV Uutisille aiemmin.

Vantaan vankilassa on täsmennetty ja tehostettu turvallisuuteen liittyviä ohjeistuksia tapahtuneen jälkeen. Vankilan johto on myös esittänyt, että tulevaisuudessa matkaselliosastoilla olisi hyvä luopua ryhmämuotoisesta asuttamisesta kokonaan. Tällä hetkellä matkasellivankeja voi olla samassa sellissä jopa kuusi kerrallaan.

Juuri nyt vankila on kuitenkin täynnä, eikä kaikille matkasellien kautta kulkeville vangeille löydy omaa selliä.

– Vankilalla on isoja haasteita tilojen kanssa ja joudumme käyttämään tilapäistä ryhmämuotoista asuttamista matkasellissä, vankilan johtaja Tommi Saarinen sanoo.

Katso artikkelin yllä olevalta videolta, millaisissa tiloissa matkasellivangit aikansa viettävät. 

Lue myös:

    Uusimmat