Tältä naisen orgasmi näyttää – katso video!

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa magneettikuvauksen avulla syntynyt video paljastaa, mitä naisten aivoissa tapahtuu ennen orgasmia, sen aikana ja jälkeen. Tutkijat toivovat pystyvänsä auttamaan orgasmin neurobiologiaa ymmärtämällä naisia, jotka eivät saavuta orgasmia esimerkiksi lääketieteellisistä syistä.

Rutgersin yliopiston psykologian laitoksella tehty yhdysvaltalainen tuore tutkimus paljastaa, että kliimaksihetkellään naisen orgasmi vaikuttaa aivoissa 80 eri osaan. Tutkijat tarkastelivat toiminnallisella magneettikuvauksella, fMRI-mittauksella, naisaivojen tapahtumia ennen orgasmia, sen aikana ja jälkeen. Aivokuvien sarja on ensimmäinen laatuaan.

– Vaikuttavimpia löydöksiä oli huomata, että kaikki aivojen pääosat aktivoituvat orgasmin aikana, kertoo tutkimuksen vetäjä, psykologi Barry Komisaruk.

Lääketieteellisten asiantuntijoiden mukaan yhdellä neljästä naisesta Yhdysvalloissa on vaikeuksia saavuttaa orgasmi ja noin 5 prosenttia naisista ei saavuta orgasmia koskaan.Ymmärtämällä orgasmin neurobiologiaa tutkijat toivotavat pystyvänsä kehittämään terapiamuotoja ihmisille, jotka ovat kadottaneet seksuaalisen toimintakykynsä esimerkiksi selkäydintä vaurioittaneessa onnettomuudessa tai leikkauksen sivuvaikutuksena.

Yhteys sukupuolielinten ja aivojen välillä

Miesten seksuaalisuuden hermoradat on kartoitettu pääpiirteittäin jo vuosikymmeniä sitten, mutta vasta nyt tutkijat ovat alkaneet käyttää hyväkseen kuvaustekniikoita myös naisten aivojen tutkimiseen. Tutkimukset kertovat, miten seksi sähköistää naisaivot ja yhdistää erogeeniset alueet aisteja ja motoriikkaa kontrolloiviin alueisiin.

Viime vuonna sveitsiläisen Zürichin University Children’s Hospital -yliopiston tutkijat tunnistivat yhteyden aivojen aivokuoren ja klitoriksen välillä. Rutgersin yliopiston tutkimuksessa kartoitettiin nyt myös yhteys vaginan, kohdunkaulan ja nännien ja aivokuoren aisteja käsittelevän alueen välillä.

Tutkimushenkilön kiihotustilan kasvaessa muun muassa nautintoa, kipua, tunteita ja lihaksistoa säätelevät alueet aivoissa stimuloituivat. Orgasmin aikana aivojen mielihyväkeskus, accumbens-tumake, aktivoitui. Sama alue reagoi myös – vaikkakin heikommin – kokaiiniin, nikotiiniin, kofeiiniin ja suklaaseen. Myös tunteita säätelevä ja elimistön tasapainoa ylläpitävä hypotalamus vapautti orgasmissa aivoihin ja selkäytimeen aisteja korostavaa oksitosiini-hormonia.

Koehenkilönä tohtorikoulutettava

Yhdysvaltalainen tutkimus suoritettiin tutkimushenkilön stimuloidessa itseään ollessaan aivoskannerin kuvattavana. Magneettikuvauksessa fMRI-skannerissa olevan tutkimushenkilön aivot kuvattiin kahden sekunnin välein. Tutkimuksen vapaaehtoinen koehenkilö oli 54-vuotias tohtorikoulutettava ja seksiterapeutti.


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat