TalSa: Näin Suomi-kodit muuttuvat tulevaisuudessa – ei enää saunaa?

Taloussanomat uutisoi suomalaiskotien muutoksesta: enää huoneita ei haluta vain yhtä käyttötarkoitusta varten, eikä sauna ole enää selviö jokaiselle asukkaalle.

Suomalaiskodit ovat murroksessa: perinteiset pohjaratkaisut saavat väistyä, sillä nyt kodin halutaan muuttuvan moneen. Kun asukkaita ja elämäntapoja on monenlaisia, on kotien osattava vastata tähän haasteeseen.

Taloussanomien haastattelema projektitutkija Sini Kotilainen Tampereen teknillisestä yliopistosta sanoo, että asunto voidaan alunperin suunnitella niin, että tilaa voidaan käyttää usealla eri tavalla. Asunto voi koostua tarpeen mukaan yhdisteltävistä ja eroteltavista, erillisistä huoneista.

Vakioratkaisut historiaa

– Eniten huomiota kiinnitetään nyt keittiöihin, sanoo pientalovalmistaja Finndomon toimitusjohtaja Tapani Pitkänen Taloussanomien haastattelussa.

Ruoanlaitto ja ystävien kanssa seurustelu ovat nyt nousussa, minkä lisäksi suomalaiset haluavat koteihinsa nykyään entisaikojen mallia.

– Oleskelutilojen järjestelyissä on palattu 1900-luvun alun porvariskodin malliin, asumisen tutkimusprofessori emerita Anneli Juntto sanoo Taloussanomien haastattelussa. Vieraiden kanssa seurustelua varten oli julkinen edustusosa, ja perheen kesken aikaa vietettiin omissa tiloissa.

Uusiin omakotitaloihin on alettu jälleen rakentamaan edustuskelpoisia ja suuria olohuoneita, oman perheen kanssa aikaa vietetään vaikkapa yläkerran aulassa.

Yllättäen suomalaisten suosikki, sauna, ei olekaan enää kaikille välttämättömyys,

– Tietty asiakasryhmä ei halua saunoja, ja jatkossa saunattomien asuntojen määrä tulee kasvamaan, YIT:n asumisen liiketoiminnan kehittämisestä vastaava johtaja Pekka Helin sanoo Taloussanomien haastattelussa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja