Taloyhtiön rappuun ilmestyi pahaenteinen varoituslappu: Vanhuksen asuntoon oli tungettu esiintymällä remonttimiehenä – "Jos luottokortteja löytyisi näytille..."

Uhrit häpeävät ilmoittaa huijauksista 2:07
Katso uutisjuttu: Lukuisat suomalaiset haksahtavat vuosittain "rakkaushuijauksiin", moni häpeää huijauksista ilmoittamista.

Helsinkiläisessä taloyhtiössä kävi kutsumattomia vieraita, kun julkisivuremonttia tekevän firman työntekijänä esittäytynyt henkilö tunki vanhuksen asuntoon tivaamaan muun muassa luottokorttitietoja. Poliisin mukaan tapaus ei ole jäänyt ainoaksi.

Helsingin Munkkivuoressa sijaitsevan asunto-osakeyhtiön rappuihin ilmestyi pari viikkoa sitten tiedote kerrostalossa julkisivu- ja parvekeremonttia tekevältä Jatke Julkisivut Oy:ltä.

MTV Uutisten haltuunsa saamassa tiedotteessa yritys kertoo saaneensa tiedon, että alueella liikkuu epäilyttäviä henkilöitä, jotka ovat esittäytyneet heidän työntekijöinään. Henkilöt ovat yrittäneet päästä sisään asuntoihin sekä urkkia asukkaiden tietoja.

Lapussa selvennetään, että firman työntekijät tulevat hyvin harvoin asuntoihin ilmoittamatta asiasta ennalta, eivätkä he urki asukkaiden henkilökohtaisia tietoja. Lisäksi jokaisella työntekijällä ja aliurakoitsijalla on kuvallinen henkilökortti, joka on esitettävä pyydettäessä.

– Laitoimme tiedotteen asukkaille varotoimenpiteenä. Meillä ei ole tietoa tapauksen todenperäisyydestä, kuulimme siitä talonmieheltä, kommentoi työmaapäällikkö Matti Rekola taloyhtiön remonttia hoitavasta Jatkeesta.

Talonmiehen mukaan luottokorttitietoja oli udeltu

Asunto-osakeyhtiön talonmies Matti Rask kertoo, että erään taloyhtiössä asuvan vanhuksen asunnossa oli käyty sisällä. 

– Vanhukselle oli sanottu, että asia liittyy remonttiin tai sitten vanhus oli kysynyt, että liittyykö käynti remonttiin ja oli sanottu "joo", Rask sanoo.

Raskin mukaan henkilö oli auttanut kantamaan vanhuksen kauppakassit rappuun, ja oli sillä verukkeella ikään kuin puoliväkisin tunkenut asuntoon.

– Kassit oli kannettu perille asti ja sitten ruvettu kyselemään henkilökohtaisia tietoja, että jos luottokortteja löytyisi näytille. Henkilö oli käskemällä lähtenyt kuitenkin paikalta. Poliisi näytti vielä jälkeenpäin käyneen rapussa.

Talonmies Rask eikä työmaapäällikkö Rekola ole kumpikaan kuullut vastaavasta tapauksesta taloyhtiössä sen koommin.

Poliisin mukaan tapauksia on useampikin

Helsingin poliisista vahvistetaan, että poliisipartio on käynyt kyseisen vanhuksen asunnolla 12. kesäkuuta tilanteen jälkeen, ja tapausta tutkitaan varkautena. Kutsumaton vieras oli kähveltänyt visiittinsä yhteydessä käteistä rahaa.

Tutkintaa johtavan rikoskomisario Sampo Suomalan mukaan tapauksia on poliisin tiedossa kaksi kappaletta samalta kadulta Munkkivuoressa.

Eri taloyhtiöissä tapahtuneissa tilanteissa uhrit olivat iäkkäitä. Poliisi uskoo, että tekijä on sama.

– Mies oli kummassakin tapauksessa soittanut vanhusten ovikelloja ja keksinyt verukkeita, joilla oli päässyt asuntoihin. Asunnoista oli viety pankkikortti tunnuslukuineen ja käteistä rahaa, Suomala sanoo.

Poliisille vinkkejä tekijöistä

Suomalan mukaan epäiltyä ei vielä toistaiseksi ole, mutta poliisi on saanut vinkkejä tapaukseen liittyen. Uhrien kuvailun mukaan henkilö oli noin 180 senttimetriä pitkä, alle nelikymppinen, pyöreähkö, suomea puhuva mies.

Suomalan mukaan vastaavia tapauksia tulee poliisin tietoon "aika ajoin". Nyrkkisääntönä on, ettei pankkikorttia tai tunnuslukuja tule luovuttaa kenellekään.

Lue myös:

    Uusimmat