Poliisi epäilee: Rakennusmiehinä esiintyneet huijarit tunkeutuivat iäkkäiden asuntoon – uusia tekotapoja ilmaantunut syksyn aikana

Asukkaiden mukaan huijarit kertoivat uskottavalta vaikuttaneen tarinan, jonka turvin pääsivät asuntoon.

Poliisin epäilee rakennusmieheksi tekeytyneiden huijareiden anastaneen iäkkäiden asukkaiden omaisuutta maanantai-iltapäivällä Helsingin Oulunkylässä.

Epäilty törkeä varkaus tapahtui noin kello 15.30, kun kaksi rakennusmieheksi tekeytynyttä miestä tunkeutui 1930-luvulla syntyneiden miehen ja naisen asuntoon keksityn tarinan turvin. 

Asukkaiden mukaan miehet kertoivat uskottavalta vaikuttaneen tarinan siitä, miksi heidän piti päästä asuntoon. Poliisi ei halunnut tarkentaa, millaisen tarinan turvin miehet olivat päässeet asuntoon.

Asuntoon päästyään miehet alkoivat penkoa paikkoja ja veivät mukanaan koruja ja lompakon. Tiistai-iltapäivänä tekijöitä ei oltu tavoitettu.

Yhä uusia tekotapoja 

Rikostutkintayksikön viestintäasiantuntija Anniina Tourunen muistuttaa, että tekijät voivat olla hyvin uskottavia ulkoasua ja tarinaa myöten.

– Huijarit voivat olla pukeutuneina esimerkiksi ammattimaisiin varusteisiin ja he voivat kertoa uskottavan tarinan siitä, että ovat tulleet tarkistamaan vesivahinkoon tai käynnissä olevaan remonttiin liittyvää asiaa.

Tourusen mukaan ilmiö on saanut uusia muotoja kuluvan syksyn aikana.

– Uusi ilmiö ei ole kyseessä, mutta olemme kiinnittäneet huomiota siihen, että tekotapoja on tullut yhä uusia loppukesän ja syksyn aikana. 

Lokakuussa poliisi tiedotti huijareista, jotka pyrkivät vanhusten asuntoihin esimerkiksi palovaroitin- tai vesivahinkotarkastajina esiintyen.

Tuolloin poliisi muistutti, että ennen tuntemattomien henkilöiden päästämistä asuntoon, tulisi heiltä tiedustella tarkasti nimi sekä taho, joita he edustavat.

Poliisin mukaan olisi myös tärkeää, että läheiset kertoisivat iäkkäille, miten toimia tilanteessa, jossa sisään pyrkii tuntematon henkilö, joka esiintyy esimerkiksi poliisina, putkimiehenä tai palovaroitintarkastajana. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja