Talousvaliokunta: Kaivoslupa voidaan jatkossa perua, jos toiminta vaarantaa maanpuolustusta

Jatkossa malminetsintälupa ja kaivoslupa voidaan perua, jos toiminnan arvioidaan vaarantavan esimerkiksi maanpuolustusta tai huoltovarmuutta, sanotaan talousvaliokunnan mietinnössä.

Talousvaliokunta sai tänään torstaina valmiiksi mietintönsä, jonka pohjalta eduskunnan täysistunto päättää asiasta.

Talousvaliokunnan puheenjohtajan Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan kyseessä on tärkein talousvaliokunnan tekemä muutos hallituksen esitykseen kaivoslaista.

– Talousvaliokunta piti riittämättöminä kaivoslain kirjauksia koskien huoltovarmuutta ja turvallisuusnäkökulmaa, Grahn-Laasonen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Talousvaliokunnan jäsenen Mari Holopaisen (vihr.) mukaan muutos korjaa lainsäädännön ilmeisimpiä riskejä.

– Esimerkiksi näitä pöytälaatikkofirmojen erittäin laajoja varauksia, joihin ei ole pystytty puuttumaan, Holopainen kertoi STT:lle.

Sähköautot vaativat mineraaleja

Grahn-Laasosen mukaan laissa on etsitty sellaista tasapainoa, että Suomessa voidaan toteuttaa ympäristövastuullista kaivostoimintaa ja voidaan turvata yhteiskunnan kannalta välttämättömien mineraalien saatavuus ja vastuullisen kaivostoiminnan edellytykset.

– Etenkin tiedämme, että vihreän siirtymän kannalta kriittisten mineraalien saatavuus on yhä suurempi ja tärkeämpi kysymys, Grahn-Laasonen sanoi.

Hussein al-Taee (sd.) totesi, että sähköautojen lisäys tulee tarkoittamaan sitä, että neitseellistä kobolttia ja litiumia tarvitaan miljooniin autoihin.

Talousvaliokunta sanoo tiedotteessaan, että muutoksilla pyritään vastaamaan myös eduskunnan Kaivoslaki Nyt -kansalaisaloitteesta esittämiin huomioihin.

Lainsäädäntö vahvistaa kaivostoiminnan paikallista hyväksyttävyyttä, sillä jatkossa kaivosluvan myöntämisen edellytyksenä olisi kunnan hyväksymä kaava. Myös muut elinkeinot otettaisiin lupaharkinnassa huomioon nykyistä paremmin.

Lakiin olisi tulossa myös velvoite vakuuksiin kaivoksen lopetus- ja jälkitoimenpiteiden hoitamiseksi.

2:53
Katso myös juttu marraskuulta: Kaksi kaivosyritystä on varannut kaikkiaan 3600 neliökilometriä Suomesta – tämä niistä tiedetään

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja