Mainos

Taloustoimittajan kommentti: Kirves toi Nokialle kannattavuuden

Nokian positiivinen tulosvaroitus on iloinen uutinen Nokiaa kesän jälkeen ostaneille kotitalouksille. Niitähän ne Nokia-uskovaiset ovat viime aikoina olleet - tavallisia suomalaisia. Ja mikäs on ollessa, Nokian osakkeen arvo on puolessa vuodessa noussut 2,5-kertaiseksi.

Nokian torstaisen tiedotteen pääviesti on se, että yhtiö tekee puhelimillaan niukasti voittoa (0-2 prosenttia liikevaihdosta) kun lokakuun lopulla yhtiö ennakoi vielä 8 prosentin miinusta. Mokoma liikevoittotaso on kaukana hyvästä. Se tarkoittaa, että 100 euron puhelimesta Nokialle jää kulujen jälkeen pari euroa. Hyvinä vuosina - eikä siitä ole kuin viisi vuotta - vastaava voitto oli 25 euroa.

Nokia arvioi myyneensä loka-joulukuussa 4,4 miljoonaa Lumia-älypuhelinta. Joulukauppa on vuoden ehdottomasti tärkein sesonki puhelinvalmistajille - ja kun päälle laitetaan se hehkutus mitä eri puolilta maailmaa Lumiasta on kuulunut, myyntimäärää voi pitää pienoisena pettymyksenä. Se osuu analyytikkoennusteiden maltilliseen haarukkaan. Vuoden kolmannella neljänneksellä Nokia myi 2,9 miljoonaa ja toisella neljänneksellä 4 miljoonaa Lumiaa. Vuoden lopussa ei siis nähty voimakasta kasvupiikkiä.

Ehkä tämä kertoo siitä, että Nokia ei ole lähtenyt myymään keihäänkärkipuhelimiaan huikeilla alennuksilla, vaikka syksyn mittaan ruotsalaislehdistä on saanut sellaistakin lukea. Ehkä taustalla on myös se, että markkinajohtajuuden menettänyt valmistaja ei saa komponentteja haluamallaan aikataululla.

Yhtä kaikki, Nokian tuloksen kääntyminen plussalle on saneerauksen ansiota. Salon tehtaan lakkauttamisen ja tuhansien työpaikkojen leikkausten. Nokia on trimmannut kulunsa sille tasolle, jolla joulukaupassa saavutetaan nollatulos. Alkuvuonna Nokia myy jälleen vähemmän puhelimia ja tekee tappiota. Kenties saneerauksille on siis tarvetta jatkossakin.

Tulosvaroituksen positiivisin viesti oli verkkoyhtiö Nokia Siemens Networksin huikea kannattavuus: liikevoittoprosentti 13-15 vuoden viimeisellä neljänneksellä. Siinäkin suurin ansio oli saneerauksella. Tällä kannattavuudella Espoon Karaportin verkko-insinööreillä on parin vuoden sisällä uusi omistaja - joko teollinen tai pörssi.

Nokian osake nousi torstaina reippaasti. Sijoittajan on kuitenkin syytä pitää jäitä hatussa. Näillä myyntimäärillä on vielä ennenaikaista puhua käänteestä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.