Talousrikosten uhri: Menetän varani ja saan tappouhkauksia

Seppo on työkyvyttömyyseläkkeellä ja kärsii kroonisesta kivusta, joka häiritsee rationaalista ajattelua. Tämän tiesi myös sukulaismies, joka huijasi Sepon takaamaan lainojaan. Nyt Sepolla on niskassaan kaksi isoa velkaa, joiden takia hän on menettämässä kotinsa.

Seppo* jäi työkyvyttömyyseläkkeelle vuonna 2000. Yli kymmenen vuotta aiemmin tapahtuneesta autokolarista sekä pahoinpitelystä koituneet vammat pahenivat ajan myötä, eikä Seppo pystynyt enää työskentelemään.

Nyt kolmoishermosärky hallitsee miehen elämää, ja hän joutuu käymään kipukuntoutuksessa muutaman kerran viikossa.

– Kova kipu liikkuu jatkuvasti vasemmalla puolella päätä. Tuntuu kuin porattaisiin vuoroin otsaa, nenää ja hampaita. Lääkärit kuvaavat sitä munuaiskivien jälkeen seuraavaksi pahimmaksi kivuksi. Vialle ei voi tehdä mitään, se vain pahenee. Herään kipuun kymmenisen kertaa yössä, joten se estää nukkumisen sekä rationaalisen ajattelun, Seppo kuvailee. 

Tätä neurologista vammaa ruvettiin hoitamaan epilepsialääkkeillä sekä voimakkailla opiaateilla. Sepon ollessa lääkekokeilussa Hyksin Kipuklinikalla vuonna 2007 hän ajautui sukulaisen kautta taloudellisiin vaikeuksiin.

Sukulaismiehellä oli yritys, joka sai miljoonien euron arvoisen tilauksen. Tilauksen toteuttamiseksi yrityksen piti lainata rahaa. Finnvera rahoitti puolet, ja toisen puolen pankki. Pankin lainan vakuudeksi rahoituspäällikkö halusi Sepon nimen paperiin.

– Tilaussopimus olikin väärennetty, ja yritys meni konkurssiin. Pankki haluaa minulta takaamani osuuden eli 50 000 euroa. Oletin, ettei asia voi kuulua minulle ja ihmettelin, miksei yrityksen laitteita voida realisoida. Selvisi, että konkurssipesästä on hävinnyt kaikki tavara, Seppo kertoo.

Ennen konkurssia sukulaismies tutustutti Sepon liikekumppaniinsa, joka onnistui myös huijaamaan Seppoa. Yritys oli kuulemma saanut miljoonien eurojen tilauksen ja halusi hankkia veneen.

Yritys maksoi vajaa 400 000 euron arvoisesta veneestä 100 000 euroa. Loppusumman kanssa auttoi rahoitusyhtiö, jonka papereihin Seppo kirjoitti nimensä. Sepon oli vain tarkoitus pitää venettä nimissään, kunnes yritys on saanut sen maksettua. 


Lakimiehet neuvottomia


 Venettä ei kuitenkaan maksettu ajallaan. Kun sukulaisen liikekumppani oli ajelemassa veneellä, hän sai vaivoin ohjattua paatin rantaan ennen kuin se upposi.

– Vene nostettiin ylös. Sekä vakuutusyhtiön tarkastaja että tavarantarkastaja totesivat, että vene oli joutunut ilkivallan kohteeksi jo venefirman tiloissa ennen veneen luovutusta. Veneestä oli irronnut osa. Uusi osa oli kiinnitetty väärin, ja se irtosi vesillä, Seppo selvittää.

Tarkastajien lausunnoista huolimatta käräjäoikeudessa todettiin, että kyseessä ei ollut valmistusvirhe eikä vahinko. Nyt kuusi vuotta myöhemmin asia ei ole edennyt käräjäoikeutta pidemmälle. Yhä on selvittämättä, miksi veneelle tehtiin vahinkoa.

Rahoitusyhtiö ei kuitenkaan odota. Se haluaa rahansa takaisin, ja karhuaa niitä Sepolta.

– Olen saanut yhteensä neljä neurologien ja kipuklinikan psykologien lausuntoa siitä, että en ole lääkkeiden sekä neurologisten vammojeni takia ollut täydessä ymmärryksessä allekirjoittaessani paperin. Lisäksi lähisukulaiset ovat kirjoittaneet todistuksen omasta puolestaan, että minua on selvästi käytetty hyväksi tässä asiassa, Seppo vahvistaa.

Lakimies on kuitenkin sanonut, että vaikka Seppoa on käytetty todistettavasti hyväksi, velat ovat hänen harteillaan. Seppo haki apua myös oikeusaputoimistosta, mutta sieltäkään ei herunut helpotusta. Toimistosta sanottiin, että lakimiehellä pitäisi olla ekonomin koulutus, jotta hän voisi ottaa jutun hoitaakseen. Heillä ei kuulemma taito riitä.

– Minua ei ole koskaan pyydetty todistajaksi oikeuteen tässä veneasiassa. Venefirma meni konkurssiin veneen myynnin jälkeen ja on nyt syytettynä petoksesta. Eli veneen myyjältä ei voi vaatia mitään. Veneen valmistaja on iso saksalainen yritys, eikä kukaan halua lähteä haastamaan sitä oikeuteen. Rahoitusyhtiölle on helpompi hyökätä minun kimppuuni, Seppo toteaa.


Koti ulosottoon


Sepolla on nyt niskassaan kaksi velkaa. Ensimmäisessä tapauksessa konkurssipesä oli tyhjä, eikä sukulaismies joutunut vastuuseen lainarahoista.

– Pankki vaatii takauslainaa. Korot ovat juosseet kaikkien näiden vuosien aikana, enkä edes uskalla laskea, kuinka suuri summa on nykyään. Ulosotto oli sitä mieltä, että se ei voi muuta kuin viedä rahat pikku hiljaa eläkkeestäni, Seppo murehtii.

Veneestä koitunut velka on vielä suurempi, eikä Sepolla ole mahdollisuutta maksaa pankin ja rahoitusyhtiön vaatimia summia. Sepon ja hänen vaimonsa omaisuus on realisoitu, ja heidän yhteisesti omistama kotitalonsa on nyt ulosotossa.

–  Minulla ei ole ikinä ollut taloudellisia ongelmia ja luottotietoni ovat olleet kunnossa. Nyt viedään eläke ja koti, jossa olemme asuneet 20 vuotta. Lisäksi pankki realisoi kotimme alihintaan eli jäämme kodinmenetyksen jälkeen vielä velkaa, Seppo harmittelee.

– Meillä on aina ollut turvattu toimeentulo, mutta vaimokin on joutunut lopettamaan työt. Tämä vuosien paine ja stressi on murentanut hänen terveytensä. Hän kokee moraalisesti vääräksi sen, että koti viedään alta, vaikka hän ei itse ole tehnyt mitään väärin.

Samassa taloudessa asuu myös appiukko, joka on 90-vuotias sotaveteraani. Kotona on käynyt jo kiinteistövälittäjä. Sepolla ei ole mitään tietoa siitä, mihin he joutuvat, kun koti on myyty.

– Pankit ja rahoitusyhtiöt eivät välitä, missä kunnossa ihminen on. He katsovat vain, mitä tämä on allekirjoittanut.


Uhkailuja


Sepolle selvisi myöhemmin, että sukulaismiehen liikekumppanilla on rötöstelytaustaa. Seppo on kuullut, että Keskusrikospoliisi (KRP) tutkii hänen toimiaan nimikkeillä kirjanpitorikos, velallisen epärehellisyys ja törkeä petos.

– KRP:n tutkija yrittää tutkia miehen toimia mahdollisimman laajasti. He voivat syyttäjän kautta syyttää häntä. Mutta vaikka hän saisi kymmenen vuoden tuomion, se ei auttaisi minua, Seppo tokaisee.

Seppo on kuullut poliisilta, että häntä huijanneella miehellä on kytkentöjä ammattirikollisuuteen, useita petos- sekä pahoinpitelytuomioita. Mies on myös uhkaillut Seppoa.

– Meille on tullut kymmenisen puhelinsoittoa, jossa mies on uhannut tappaa perheeni, jos todistan häntä vastaan oikeudessa. Nyt odotamme peloissamme, milloin joku tunkeutuu kotiimme haulikon kanssa, Seppo sanoo.

Seppo on hakenut miehelle lähestymiskieltoa, mutta poliisi ei kuulemma voi ottaa asiaan kantaa ennen kuin jotain tapahtuu.

Hoitavat lääkärit ovat todenneet, että Sepon sairaus on niin paha, ettei hän voi edes todistaa oikeudessa. Rikosuhripäivystys yrittää auttaa, että lähestymiskielto saataisiin tehtyä. Se pohtii myös, pitäisikö Sepon perheelle hankkia joku turvapaikka, ettei tappouhkaus toteutuisi.

– Vaihtoehtona on ollut hypätä jorpakkoon tai yrittää pärjätä. Onneksi hoitohenkilökunta yrittää tehdä parhaansa auttaakseen meitä. Yhteiskunnassa on pakko elää. Vaikka olisi kuinka sairas, ihmisellä on vastuu elämisestä. Itselläni on aina ollut korkea moraalinen ajatus, että pitää hoitaa velvollisuutensa, Seppo sanoo.

Hänen perheeltään alkaa olla eväät lopussa, ja huominen näyttää epävarmalta. Seppo toivoo, että jostain vielä löytyisi lakimies edustamaan häntä ja auttamaan hänet ulos velkakiipelistä.

*) Nimi muutettu

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja