Talousvinkit leskelle – huolehdi näistä

Puolison kuoleman jälkeen talousasiat voivat olla viimeisiä asioita, joista haluaisit huolehtia. Taloudellisilla päätöksillä on kuitenkin kauaskantoisia seurauksia, joten älä hätiköi. Katso listaus leskeksi jääneen talousneuvoista.

Pidä asiat mahdollisimman vakaina

Surun keskellä sinusta voi tuntua sieltä, että muutoksia pitäisi saada aikaan heti. Odota kuitenkin. On tärkeää, ettet tee äkkinäisiä päätöksiä, joita saattaisit katua myöhemmin.

Keskity sen sijaan maksamaan laskut ja huolehtimaan kodistasi entiseen tapaan ainakin ensimmäiset puoli vuotta, jopa vuosi puolisosi kuoleman jälkeen. Tämä antaa sinulle aikaa sopeutua uuteen elämääsi ja tehdä vakaampia taloudellisia päätöksiä.

Älä myy asuntoa heti

Yksi tehtävälistallasi olevista asioista on todennäköisesti päätös muutosta. Asunnon myyminen voi vaikuttaa tärkeältä, mutta älä hätiköi. Kun olet saanut muut talousasiat kuntoon, on mahdollista, että sinun ei tarvitse luopua kodistasi taloudellisista syistä.

Pidättäydy ystävien ja perheen talousneuvoista

Hyvää tarkoittavat sukulaiset ja tutut tarjoavat usein talousneuvoja, ja leski tottelee heitä ollessaan henkisesti liian uupunut hoitaakseen talouttaan itse. Leski voi myös tuntea syyllisyyttä siitä, ettei anna muiden ”auttaa”. Tämä voi kuitenkin johtaa huonoihin päätöksiin. Mikäli talousasioiden järjesteleminen tuntuu ylitsepääsemättömältä puuhalta, talousasiantuntija voi auttaa.

Pankkitilit

Otan yhteys pankkiisi, vakuutusyhtiöön ja muihin taloudellisiin instituutioihin, jotta yhteiset tilinne ja muut investoinnit voidaan nimetä uudelleen. Mikäli teillä on ollut yhteinen tili, jonka käyttöoikeus on ollut vaimolla tai miehellä, voi niin kutsuttua tai-tiliä käyttää siihen asti, kunnes kuolleen perilliset ilmoittavat leskelle tai pankille, ettei tiliä voi enää käyttää. Muista ottaa pankkiin mukaan mahdollisesti tarvittava kuolintodistus.

Käy läpi lainat, laskut ja muut sopimukset

Käy läpi pankkitilisi ja -tietosi, lainat ja laskut, ja tee lista kuluista erotellen ne omistajan mukaan. Listalla kuuluisi olla sinun, puolisosi ja teidän yhteiset asianne. Omiin tileihisi tuskin tarvitsee tehdä muutoksia, mutta ota yhteys kaikkiin paikkoihin, joissa teillä on yhteisiä sopimuksia, tilejä tai vakuutuksia ja poistata puolisosi nimi tiedoista.

Peru maksut

Mikäli puolisollasi on ollut voimassa oleva kuntosalikortti, lehtitilaus tai jokin muu jäsenyys, voit perua ne heti. Soita joko yrityksen asiakaspalveluun tai jos yritys on pienempi, pyydä saada keskustella johtajan tai omistajan kanssa.

Muista mahdollinen leskeneläke

Suomessa Kansaneläkelaitokselta on mahdollista saada leskeneläkettä, mikäli leskeksi jäänyt on alle 65-vuotias ja ollut puolisonsa kanssa naimisissa tai rekisteröidyssä parisuhteessa. Tällöin myös kuolleen puolison alle 18-vuotiaiden lapsien on mahdollista saada lapseneläkettä. Leskeneläkettä maksetaan kuuden kuukauden ajan tai sen kuun loppuun, jolloin leski täyttää 65 vuotta.

Mikäli pariskunnalla ei ole ollut lapsia, leskeksi jääneen on täytynyt täyttää 50 vuotta puolison kuollessa, solmia avioliitto alle 50-vuotiaana ja avioliiton täytynyt kestää vähintään viisi vuotta. Alle 50-vuotias lapseton leski voi saada leskeneläkettä vain, jos hän on saanut työkyvyttömyyseläkettä vähintään kolme vuotta.

Lähteet: Grandparents.com, Wealthcareforwomen.com, Etlehti.fi

Lue myös:

    Uusimmat