Mainos

Talousblogi selvitti erot autokoulujen hinnoissa – täällä saat kortin alle tonnilla

Talouteni.fi-sivusto vertaili autokouluhintoja Suomessa ja sai selville, että halvimman ja kalleimman välillä voi kaupungin sisälläkin olla eroa yli tuhat euroa.

Täysi-ikäistymistä juhitaan usein ajokortilla. Varsinkin suurempien kaupunkien ulkopuolella ajokortti on välttämätön, sillä julkinen liikenne ei monissakaan pienemmissä pitäjissä toimi. Nuoren intoillessa vapaammasta kulkemisesta, vanhemmat saattavat pohdiskella asian taloudellista puolta. Autokoulu on iso sijoitus.

Talouteni.fi-sivusto selvitti Googlen ja Autokouluhinnat.fi-sivuston avulla maan 30 suurimman kaupungin tilanteen. Vertailussa ei huomioitu ajokorttilupaa, eikä muita ajokoulusta riippuvia maksuja.

Kuljettajaopetuksen kolme vaihetta

Perusvaihe: 19 tuntia teoriaa ja 18 tuntia ajo-opetusta.

Harjoitteluvaihe: Ajokortin saamisen jälkeen teoriatunnin lisäksi kaksi ajo-opetustuntia ja itsenäistä ajoa.

Syväntävä vaihe: Osallistuminen aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua ajokokeesta. Tarjotaan vähintään 4 tuntia teoria- ja ajo-opetusta.

Suomessa keskiarvohinta ajokortille on 1 847,21 euroa. Edullisin ajokoulukaupunki keskiarvoltaan on Nokia 1 416 euron hinnalla ja kallein Kokkola, missä ajokortin keskiarvohinta nousee 2 246 euroon. Kokkolassa halvinkin autokoulu kustantaa yli kaksituhatta euroa.

Edullisin ja ainoa alle tuhannen euron ajokorttiopetus löytyy Oulusta. 991 euron hinta voi kuitenkin nousta, sillä lisätunnit maksavat kyseisessä autokoulussa erikseen. Myös Tampereella ja Porvoossa ajokortin voi ajaa verrattain edulliseen 1 260 euron hintaan.

Kallein yksittäinen kuljettajatutkinto löytyi Vantaalta 2 605 euron hintaan. Suurin ero hinnassa löytyykin juuri Vantaan autokouluista, joissa ero halvimman ja kalleimman välillä oli 1 237 euroa.

Keskimäärin kaupungeissa oli 7,7 ajokoulua. Vähiten tarjontaa oli Seinäjoella ja Savonlinnassa, joista löytyy vain kolme autokoulua kustakin kaupungista. Helsingissä autokouluja on 30. Kilpailu ei pääkaupungissa ole vaikuttanut hintatasoon, sillä Helsinki sijoittuu melko korkealle keskiarvovertailussa.

Vaikka erot saattavat olla pieniä, hintavertailu kannattaa ja pienikin säästö autokoulukustannuksissa voi olla monelle perheelle pelastus.

Muut vertailussa mukana olleet kaupungit ja autokoulujen hinnat voi tarkistaa blogista

***

0:36

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.