Talouden epävarmuus tarttui asuntokauppaan - tällaiset kodit myyvät nyt

Talouden epävarmuus hidastaa asuntokauppaa. Asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet keskimääriin yhdeksään viikkoon.

Syyskuussa myös asuntojen nimellishinnat laskivat hieman elokuuhun verrattuna.

– Palkkojen ja inflaation kehitys on tällä hetkellä selvästi nopeampaa kuin asuntojen hintojen kehitys, eli asuntojen hinnat laskevat myös reaalisesti tällä hetkellä, sanoo kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen Tilastokeskuksesta.

Vanhojen asuntojen kaupoissa tingitään nyt sitkeästi. Kysyntä keskittyy pieniin ja keskisuuriin asuntoihin.

– Loppuvuotta kohti on isojen asuntojen ja arvoasuntojen myynti laskenut, ihmiset ostavat pieniä ja keskisuuria asuntoja, kertoo YIT:n toimitusjohtaja Juhani Pitkäkoski.

– Asuntokaupan tekemisessä kädenvääntö hinnoista ja ehdoista on kiristynyt. Nyt olemme tilanteessa, jossa unelmoinnin sijaan kauppaa käydään jalat maassa. Pienet, kohtuuhintaiset, hyvällä sijainnilla, oikein hinnoitellut asunnot käyvät kaupaksi parhaiten, arvioi toimitusjohtaja Jukka Malila Kiinteistövälitysalan keskusliitosta.

Korkotaso pysyy asuntovelalliselle edullisena

EU:ssa toissapäivänä aikaan saatu laaja sopu velkakriisin hoidosta voi piristää asuntokauppaa.

– Kuluttajien ja yritysten luottamus talouteen luultavasti paranee sopimuksen myötä. Se voi näkyä asuntomarkkinoilla niin, että uskalletaan tehdä kauppoja eikä tarvitse spekuloida sillä, mihin hinnat kehittyvät. Arvioimme, että asuntojen nimellishinnat pysyvät nykytasolla, sanoo toimitusjohtaja Pasi Holm Pellervon taloustutkimus PPT:stä.

Sen sijaan monissa euromaissa muhiva pankkikriisin uhka voi vaikeuttaa asuntomarkkinatilannetta.

– Vaikka suomalaisten pankkien tilanne on suhteellisen hyvä, voivat pankit vaatia entistä enemmän vakuuksia uusia luottoja myöntäessään. Se voi heijastua siihen, etteivät ihmiset saa enää niin helposti lainaa, mikä näkyy asuntomarkkinoilla. Korot kuitenkin pysyvät matalina, että siten asuntovelallisen asema on hyvä.

(MTV3)

Katso Leea Ollikaisen juttu (Seitsemän uutiset 28.10.2011)

Lue myös:

    Uusimmat