Taloudellista katastrofia läpikäyvä Kyösti Mäkimattila kaipaa takaisin tien päälle: "Tämä kevät on vienyt monin tavoin syviin vesiin"

Yli kolmannes Kyösti Mäkimattilan vuoden keikoista jouduttiin perumaan koronakriisin takia. 

Laulajan ja vuoden 2013 Tangokuninkaan Kyösti Mäkimattilan suunnitelmat kuluvalle keväälle sekä tulevalle kesälle menivät hiljattain täysin uusiksi globaalin koronapandemian saavutettua Suomen. Mäkimattila, hänen vaimonsa ja heidän kolme tytärtään viettävät tiivistä arkeaan yhdessä perheen kotona Paattisilla, ja Mäkimattila tekee kaikkensa keksiäkseen ratkaisuja töiden kannalta kammottavaan tilanteeseen. 

– Kyllä tämä on ollut todella havahduttava ja tämä kevät on vienyt monin tavoin syviin vesiin. Ihminen luulee olevansa niin kaikkivoipainen. Tämmöinen minun tapaiseni tyyppi, joka aina koittaa suunnitella pitkälle eteenpäin ja harkita tarkkaan mitä tekee, niin on joutunut aikamoisiin paineihin itsensä kanssa, Mäkimattila kertoo kotoaan käsin. 

Mäkimattilalla olisi pitänyt olla maaliskuun puolivälistä toukokuun loppuun 42 esiintymistä, joista kaikki on jouduttu perumaan koronapandemian aiheuttamien rajoitusten takia. Heinäkuun loppuun mennessä esiintymisiä olisi kertynyt 79, jotka myös jouduttiin perumaan. 

Kuten lukuisien muiden muusikkojen kohdalla, on tilanne myös Mäkimattilalle katastrofaalinen taloudellisesti. Tulonmenetys tulee olemaan valtava hänen kohdallaan, kun yli kolmannes vuoden keikoista peruutetaan. 

– Minä kuulun niihin, kenellä on kuitenkin ollut asiat tosi hyvin vuosikaudet, niin se tarkoittaa sitä, että pesämunaa on vähän kertynyt. Mutta ei sitä kuitenkaan ole kertynyt sillä tavalla, että tässä voisi aivan huolettomasti vihellellä vaan. Se epätietoisuus on ehkä kamalinta. 

Mäkimattila on yksi Suomen suosituimmista tanssilavamuusikoista. Valitettavasti juuri tämä tulee todennäköisesti avautumaan viimeisten joukossa, sillä se on erityisesti varttuneemman väestön suosima. Niiden ihmisten, jotka kuuluvat tällä hetkellä vahvasti koronaviruksen riskiryhmiin. 

– Tässä täytyy olla kyllä aika pitkälle tulevaisuuteen kaikennäköistä varasuunnitelmaa. 

"Kyllä mä sitä reissuelämää tosi paljon kaipaan"

Isänä Mäkimattila puhuu usein tyttärilleen asenteesta, sen tärkeydestä ja erityisesti siitä, kuinka paljon siihen pystyy itse vaikuttamaan.

– Kuinka valtava merkitys sillä on, että kun aamulla avaat silmät ja starttaat uuden päivän, niin onko ajatuksissasi, että "taas tätä samaa paskaa", vai onko ajatuksissasi, että "jes, uusi päivä, uudet mahdollisuudet". Ihan samalla tavalla tällaiseen globaaliin katastrofiin voi suhtautua sitten monella tavalla. 

Arjessaan Mäkimattila tekee sen mitä pystyy ja keskittyy huolehtimaan läheisistään sekä itsestään. Hän pyrkii varmistamaan, että kaikki pysyvät terveinä ja kaikilla on mahdollisimman hyvä olla. Lopun ajasta hän käyttää siihen, että hän laskelmoi oman toimeentulonsa erilaisia vaihtoehtoja. 

Tällä hetkellä Mäkimattilalla on vireillä sekä uuden levyn että kirjan teko. Näinä aikoina Mäkimattilan tulopuoli on hänen omien sanojensa mukaan "aika rauhallinen". Artisti kertoo, ettei poikkeustila ole juurikaan ruokkinut hänen omaa luovuuttaan. 

Vaikka tiivis perhe-elämä ja kotikoulujen pyörittäminen sujuu Mäkimattilan kotona Paattisilla hyvin, hän myöntää kaipaavansa tien päälle. 

– Olen tietyllä tavalla nauttinut sellaisesta mahdollisuudesta elää kahta elämää. Semmoista reissuelämää ja kotielämää. Kyllä minä sitä reissuelämää tosi paljon kaipaan. Jos se on jonkun mielestä itsekäs ajatus, niin olkoon sitten. Mutta olen tottunut elämään niin, että olen päivän mittaan aika paljon itsekseni, Mäkimattila pohtii. 

– Jotenkin tarvitsen luomiseen semmoisen ajan ja tilan itsekseni. Että sitten auton ratissa tai jossain tien päällä saan paljon enemmän aikaiseksi. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja