Talopaketti, osa 3

Talomerkin valinta voi tapauksesta riippuen olla hyvin helppo ja nopea tai hyvin vaikea ja jopa vuosia vievä tapahtuma. Perhe voi käyttää siihen aikaa aivan rajattomasti, mutta useimmiten se on muutamia kuukausia kestävä prosessi.

Talkopakettien hintavertailu on käytännössä lähes mahdoton tehtävä ammattilaisellekin, vaikka eri talomerkit ja talomyyjät pyrkivätkin tekemään oman merkkinsä valinnan mahdollisimman helpoksi. Tarkastettavia yksityiskohtia on myriadeittain, ne vaikuttavat toinen toisiinsa ja lähes jokainen voidaan toteuttaa monella eri tavalla. Mikä tekninen ratkaisu on paras? Missä on edullisin hinta-laatusuhde? Yksiselitteisiä vastauksia ei yksinkertaisesti ole olemassa.

Jokainen talopakettitoimitus on yksilö, joka lopulta räätälöidään hyvin pitkälti asiakkaan toiveiden mukaiseksi. Mitä haluat siihen sisällyttää? Haluatko avaimet-käteen-toimituksen, runko-vesikattopystytyksen vai luotatko hartiaoptioihin?

Aivan ensimmäisenä tulevat tietysti eteen perusasiat: kaksikerroksinen talo tulee yksikerroksista kalliimmaksi. Jokainen erkkeri ja kattolyhty maksaa. Millaiset ovat kattokulmat? Entä materiaalit - markkinoilta löytyy talopaketteja tiilestä betoniin, puuelementistä hirteen...

Näin pohdiskelee Rakennustutkimus Oy:n toimitusjohtaja Aarne Jussila:

"Kun lähdetään talopakettia vertaamaan, siinä on kysymys niin suunnittelun kuin tuotteen vertaamisesta, palveluiden ja toimitukssisällön vertaamisesta. Siten on myös kysymys myyjän ja toimittajan imagosta: mitä kokemuksia itselläni ja tutuilla on tästä myyjästä ja toimittajasta? Ovatko ne pitäneet lupauksensa ja aikataulunsa?"

Jussilan mielestä ehkäpä tärkeimmäksi yksittäiseksi tekijäksi nousee kuitenkin suunnittelu:

"Suunnittelu voi tulla vähän kuin Manuelin illallinen - se voi tulla tyyppiratkaisusta, talomallistosta. Jos niin käy, se on erittäin hyvä asia, koska silloin päästään erittäin vähällä suunnittelulla."
Osaavatko ihmiset sitten vertailla talopaketteja, vai jääkö paperilla näkyvä kokonaishinta sittenkin ratkaisevaksi tekijäksi kun päätöstä tehdään?

"Hinta on tietysti todella tärkeä tekijä, mutta talopaketin hankinta on myös hyvin tunnepohjainen asia. Siinä ei koskaan voi puhua faktavertailusta! Ei niin viisasta insinööriä olekaan joka osaa sanoa, että tämä on sinulle ja perheellesi kalliimpi ratkaisu ja tämä on edullisempi, joten valitkaa tämä. Hinnan lisäksi ratkaiseviksi nousevat juuri itselle ja perheelle tärkeät yksityiskohdat, ja tietysti ulkonäkö on hyvin olennainen asia."

Toimituksen sisältö voi olla hyvinkin laaja tai suppea.
Jussila kehottaa asiakastakin pysymään kohtuudessa:

"Jos yriteään laittaa talotehdas ojennukseen, että tehkää mulle tämmöinen talopaketti, niin se ei välttämättä olekaan enää talotehdas. On paljon järkevämpää, että talotehdas saa sitä, mitä se osaa. Kun meillä on 250 talotehdasta, niin vaihtoehtoja varmasti löytyy joka lähtöön ja makuun."

Kannustalojen toimitusjohtaja Mika Uusitalo:

"Eräs yksityiskohta, missä hintaerot tulevat hyvin selvästi näkyviin ovat ikkunat. Niiden vertaaminen on ostajalle suhteellisen helppoa, joten kannattaa olla tarkkana ja katsoa, että eri toimittajien tarjoamat ikkunat ovat suunnilleen samantasoisia."

Kun kustannukset on saatu selville, pitää selvittää valmistajan tarjoaman yhteistyöverkon palvelut. Suunnittelijoiden on oltava lähiseudulta kirvesmiehistä sähköasentajiin.

Valintaprosessin kulku

Talomerkin valinta voidaan kuvata kerroksittaisena valintaprosessina, joka sisältää seuraavat osat:

Vaihtoehtojen haku
alueella toimivat potentiaaliset talotoimittajat
eri valmistajat voivat olla mukana, jos he ovat näkyvissä ja heillä on sopiva tarjonta

Suunnitelmavalinta
löytääkö rakentaja valmiin, sopivan tyyppitalon esim. talomyyjän/-kirjan avulla
räätälöidäänkö itse, talotoimittajan puolelta vai suunnitellaanko täysin yksilöllinen

Myyjävalinta
asiakas karsii ja valitsee talomerkkinsä myyjästä saamansa palautteen pohjalta . Tärkeinä tekijöinä ovat luotettavuus, asiantuntemus, aktiivisuus ja referenssit

Toimittajavalinta
toimittaja voi tulla valituksi tai karsituksi sen mukaan, miten arvostettu, luotettava, onnistunut tai suosittu se on

Toimitussisältövertailu (määrä-hinta)
loppuasiakas itse tai hänen asiantuntijansa arvioivat toimitukseen kuuluvien tuotteiden ja palvelujen määrää ja hintaa

Laatuvalinta (laatu-hinta)
rakentajaperhe saamansa kuvan perusteella arvioi talopaketin sopivuutta ja ominaisuuksia: tilaratkaisut, ulkonäkö, tuotteen ja toimituksen laatu, hinta, yksityiskohdat, energiatalous, tyyliyhdenmukaisuus yms.

Kokemusvertailu
suomalaiset haluavat usein nähdä ja kokeilla, mitä ovat ostamassa ja keneltä
merkin onnistumisesta voi olla omia kokemuksia ja suosituksia tai sitä voi käydä katsomassa tai voi olla tutkittua tietoa asiakastyytyväisyydestä yms.

Merkin valinta
merkkipäätös syntyy kohtien 1-7 perusteella
eri rakentajat painottavat luonnostaan eri tekijöitä valinnoissaan


Omakotitalo 2002:
149 neliötä, 189000 euroa, (ei sis. tontti)

Kesällä 2002 RTS-tutkimus on tarkentanut rakentajan ilmoituksia, jolloin kokonaiskustannuksiin on tehty korjaus ilmoittamatta jääneistä kustannuksista ja lisäys keskeneräisten töiden loppuunsaattamisesta, sekä oman työn hinnan arvostus (227 henkilötyöpäivää = 30 000 euroa.) Näin kokonaiskustannukset ovat tänä vuonna 189000 euroa, jolla rakentaja saa 149 m2 huoneistoalaa ja 183 m2 bruttoalaa. Kustannukset jakautuvat seuraavasti:

1. Rakennuttaminen ja työmaatekniikka 15,5%
suunnittelu, työnjohto- ja valvonta, liittymismaksut, vakuutukset, rahoituskulut, käyttöaineet ja energia, nostot ja siirrot, työkoneet, työkalut ja -tarvikkeet

2. Maanrakennustyöt, pohjarakennus ja aluerakenteet 5,0%
raivaus, maankaivu, täyttö ja tiivistys louhinta, paalutus, salaojat, putkijohdot ja kaivot, pihatyöt ja ulkovarusteet,

3. Perustukset 8,0%
anturat, perusmuuri, alapohja, kellarin ulkoseinät

4. Runko- ja vesikattorakenteet 23,0%
ulkoseinän runko, ulkoverhous, välipohjarakenteet, yläpohjarakenteet, vesikatto alusrakenteineen, räystäät, yläpohjavarusteet

5. Täydentävät rakenteet 10,5%
ikkunat, ulko-ovet, sisäovet, sisäportaat, väliseinärungot, tulisijat ja piiput

6. Pintarakenteet ja pinnoitukset 12,0%
- sisäseinä- ja kattolevytykset, paneloinnit ja pintakäsittelyt, lattian pintarakenteet ja päällysteet, listoitus, verholaudat

7. Kalusteet, varusteet, laitteet 9,0%
keittiökalusteet, kylpyhuonekalusteet, vaate- ja eteiskalusteet, saunan lauteet, keskusimuri, kiuas

8. LVIS-työt 17,0%
lämmitys, vesi- ja viemärityöt sekä vesikalusteet, altaat, ammeet, saniteettiposliini, ilmastointiasennukset ja -laitteet, sähkötyöt

Yhteensä 189 000 Euroa 100%


Ja sitten talopaketti...

Vuonna 2002 omakotialoituksia Suomessa tehdään noin 11.000, joista 62 % eli 6.800 talopakettia. Talopaketin sisältö vaihtelee runkopaketista ilman asennuksia aina "avaimet käteen" -toimituksiin. Talopaketin keskihinta vuonna 2002 on 60 000 euroa jakautuen seuraavasti :

Keskimäärin
0. rakennuttamiskustannukset (suunnittelu,valvonta, hankinnat, kalusto,vakuutukse, rahoitus yms.) 2 000 E
1. Maa- ja pohjarakennus 1 000 E
2. Perustukset, alapohja, kellari 3 000 E
3. runko, julkisivut ja vesikatto 34 000 E
4. Täydentävät rakenteet 13 000 E
5. pintarakenteet ja pinnoitukset 2 000 E
6. kalusteet, varusteet, laitteet 2 000 E
7. LVIS-Työt 3 000 E

Yhteensä 60 000 Euroa

Vastaava mestari säästää rakentajalle painonsa kullassa
Hankkeella on oltava virallinen ja hyväksytty vastaava mestari. Mitä aikaisemmin tämä otetaan mukaan, sitä parempi. Viimeistään paketin hankinnan jälkeen se on kuitenkin hoidettava. Serkun lankomiehen nimi paperissa on historiaa - onneksi. Pätevistä vastaavista saa tietoa vaikkapa oman paikkakunnan rakennusmestariyhdistykseltä; yhteystietoja saa myös rakennustarkastajilta.

Jos mestari on mukana jo suunnitteluvaiheessa, aina parempi. Hänellä on kuitenkin viime käden tiedot oman paikkakunnan hinnoista ja tekijöistä - ja ulkopuolisen kyky tarkastella esimerkiksi taloudellisia resursseja viileämmin kuin useinkin ylikierroksilla käyvällä rakennuttajalla.

Työmaan käynnistyessä vastaava mestari toimii rakentamisen ohjaajana ja valvojana - hoitaa aikataulutukset ja neuvottelut yksityiskohdista eri porukoiden kesken. Perustamisvaiheen aikana työmaakäyntejä tulee lähes päivittäin; jatkossa tarpeen vaatiessa. Käytännössä eri työvaiheet ovat nykyään niin lyhytkestoisia, että kyllä miehen naama tulee varmasti naapureillekin tutuksi - jokainen on tarkastettava ja hyväksyttävä erikseen. Niin isosta hommasta on kysymys, ettei edes päätyönääm pientalotyömaita valvova mestari voi ottaa kovin montaa kohdetta yhtä aikaa työn alle.

Palaamme vastaavan mestarin rooliin myöhemmin. Tässä vaiheessa huomautettakoon vielä, että talopakettitoimituksen ollessa kyseessä hänellä on yksi keskeinen tehtävä: kun tavaraa tulee tontille, hän tarkastaa sen - ja hyväksyy, huomauttaa tai jättää hyväksymättä.

Lue myös:

    Uusimmat