Talopaketti, osa 11

Talopaketin hankkijan muistilista

Talopaketti on helppo ratkaisu varsinkin ensikertalaiselle rakentajalle. Pitkästä tavarasta tekeminen vaatii huomattavasti enemmän osaamista, osaavia avustajia ja organisointikykyä.

Elementit valmistetaan katon alla, kuivassa tilassa. Laatu on siten tasaisen hyvä vuodenajasta ja säistä riippumatta.

Älä nouse takapuoli edellä puuhun: valitse ensin tontti, sitten vasta talo. Talo on valittava tontille sopivaksi, eikä päinvastoin. Sopiva, miellyttävä talopaketti löytyy taatusti - varsinkin kun niiden räätälöinti on nykyään sääntö, ei poikkeus.

Kannattaa muistaa, että talon voi kyllä rakentaa ensinäkemältä hyvinkin hankalalta vaikuttavalle tontille - ja kannattaakin ehkä rakentaa, jos sijainti ja hinta ovat sopivat. Perustaminen vain tulee kalliimmaksi. Varmista kunnallistekniikan saatavuus ja kysele lähistölle talon jo rakentaneiden kokemuksia.

Talopakettien hintavertailu on käytännössä mahdoton tehtävä ammattilaisellekin. Jokainen talopakettitoimitus on yksilö, joka lopulta räätälöidään hyvin pitkälti asiakkaan toiveiden mukaiseksi. Mitä haluat siihen sisällyttää? Haluatko avaimet-käteen-toimituksen, runko-vesikattopystytyksen vai luotatko hartiaoptioihin?

Aivan ensimmäisenä tulevat tietysti eteen perusasiat: kaksikerroksinen talo tulee yksikerroksista kalliimmaksi. Yksityiskohdat tekevät talon - ja hinnan. Jokainen erkkeri ja kattolyhty maksaa. Millaiset ovat kattokulmat? Entä materiaalit - markkinoilta löytyy talopaketteja tiilestä betoniin, puuelementistä hirteen. Millaiset ikkunat haluat?

Vuonna 2002 keskimääräinen paketista tehty suomalainen talo oli kooltaan 149 neliötä ja maksoi 189 000 euroa (ilman tonttia.) Paketin osuus tästä oli 60 000 euroa - kaikkeen muuhun oli siis varattava yli kaksi kertaa enemmän.

Oman kunnan rakennusvalvonta on keskeisen tärkeä tiedonantaja. Rakennusvalvonnan rooli on muuttunut palvelevaksi, ja se näkyy. Mikä parasta: palvelu on käytännössä ilmaista. Maksathan joka tapauksessa rakennusluvastasi - käytä siis samaan hintaan kaikki virastosta irtoava hyöty! Parasta aikaa sen pumppaamiseen on tietysti talvi.

Jokaisella talotehtaalla on oma, vakiintunut yhteistyöverkostonsa - suunnittelijat jne. - jota kannattaa hyödyntää. Hinnat ovat kohtuulliset ja asiantuntemus valmistajan talojen suhteen paras mahdollinen. Lisäksi vakiintunut yhteistyö vähentää työn määrää ja nopeuttaa kunkin kohteen työnkulkua. Tässä asiakas voi itsekin auttaa paljon esittämällä tarkan ja täsmällisen budjetin: suunnittelijat tietävät silloin, mistä hintaluokasta ratkaisut voidaan valita.

Uuden rakennus- ja maankäyttölain mukaanhan jokaisella rakennuskohteella on oltava pääsuunnittelija, jonka tärkeimpiä tehtäviä on vastata hankkeesta viranomaisille ja valvoa, että kaikki tulee toteutettua sääntöjen ja määräysten mukaan. Valitse pääsuunnittelijasi mahdollisimman läheltä rakennuspaikkaa, jotta hän voi käydä siellä tarvittaessa lyhyelläkin varoitusajalla. Sama pätee tietysti mahdollisuuksien mukaan muihinkin suunnittelijoihin.

Hankkeella on oltava virallinen ja hyväksytty vastaava mestari. Vastaava mestari säästää rakentajalle painonsa kullassa. Pätevistä vastaavista mestareista saat tietoa vaikkapa oman paikkakunnan rakennusmestariyhdistykseltä; yhteystietoja saa myös kunnan rakennustarkastajilta.

Mitä aikaisemmin mesu otetaan mukaan hankkeeseen, sitä parempi. Viimeistään paketin hankinnan jälkeen asia on kuitenkin hoidettava. Ihannetapauksessa hän on mukana jo tonttia ja pakettia valittaessa - hänellä on kuitenkin viime käden tiedot oman paikkakunnan hinnoista ja tekijöistä, ja ulkopuolisen kyky tarkastella esimerkiksi taloudellisia resursseja viileämmin kuin useinkin ylikierroksilla käyvällä rakennuttajalla.

Työmaan käynnistyessä vastaava mestari toimii rakentamisen ohjaajana ja valvojana - hoitaa aikataulutukset ja neuvottelut yksityiskohdista eri porukoiden kesken. Perustamisvaiheen aikana työmaakäyntejä tulee lähes päivittäin; jatkossa tarpeen vaatiessa. Kun tavaraa tulee tontille, hän tarkastaa sen - ja hyväksyy, huomauttaa tai jättää hyväksymättä.

Niin isosta hommasta on kysymys, ettei edes päätyönään pientalotyömaita valvova mestari voi ottaa kovin montaa kohdetta yhtä aikaa työn alle.

Valmistaudu rekan tuloon. Kauppasopimuksessa on sovittu toimitusviikko ja tehtaan yhteyshenkilö. Tarkasta toimitusajankohdat ajoissa ja riittävän moneen kertaan. Jätä tämä mieluiten mestarillesi - ensikertalainen ei osaa arvioida tilannetta tontillaan monen viikon päästä.

Varaa puutavaraa pohjiksi tavaralle ja lainapeitteitä suojaksi. Tilaa nosturi hyvissä ajoin: ainakin pari viikkoa ennen sovittua toimitusajankohtaa. Hoida työmaa kuntoon pystyttäjiä varten. Ohjeet löytyvät talotoimittajan papereista - ja niitä on pakko noudattaa, muuten tulee viivästyksiä ja turhaa väittelyä niiden syistä.

Tarkasta kuorma yhdessä mestarin kanssa: näkyykö vaurioita, vastaako sisältö sovittua.

Kauhukertomukset niin pystytyksistä kuin toimituksista ovat kuluttajaviranomaistenkin mukaan yleensä satua - vain yksi 350:stä talopakettitoimituksesta tai -pystytyksestä pitää sisällään sellaista vikaa, että se viedään kuluttajavalituslautakuntaan saakka. Ole silti tarkkana ja ota selvää oikeuksistasi ja mahdollisista yhteyshenkilöistä hyvissä ajoin.

Talotehdas saattaa hyvinkin tarjota palvelujaan vielä toimituksen ja pystytyksen jälkeenkin. Niitä kannattaa useimmiten käyttää hyväkseen. Tyypillisiä ovat keittiöiden ja portaikkojen suunnittelu ja toimitus sekä sisä- ja ulko-ovien toimitus.

Lue myös:

    Uusimmat