Talon keskelle merta rakentanutta bitcoin-miljonääriä uhkaa kuolemantuomio – kuuluu Nobel-voittajan pojanpojan perustamaan mystiseen liikkeeseen

Yhdysvaltalaismies rakensi kodin keskelle avomerta – kuolemantuomio uhkaa Thaimaassa 2:37

Pariskunta joutui vaikeuksiin Thaimaan hallinnon kanssa rakennettuaan sen merialueen rajamaille tolpan nokassa keikkuvan asumuksen. Pari on osa Milton Friedmanin libertaari-pojanpojan Patri Friedmanin perustamaa liikettä, joka pyrkii rakentamaan kaupunkeja merelle valtiovallan ulottumattomiin. Yksi hankkeen suurista rahoittajista on PayPalin perustaja Peter Thiel.

Bitcoin-rahoilla rikastunut yhdysvaltalaismies Chad Elwartowski ja hänen thaimaalainen vaimonsa Supranee Thepdet joutuivat viime kuussa ongelmiin Thaimaan hallinnon kanssa.

He asuivat merellä, 19 kilometrin päähän Phuketin rannikosta rakennetussa mökissä, joka keikkui 20-metrisen tolpan päässä. Tavoitteena oli perustaa alueelle pieni kylä. Hankkeelle oli jopa haettu rahoitusta.

Thaimaan valtion mukaan tämä uhkasi valtion itsenäisyyttä ja pariskuntaa uhkaa nyt kuolemanrangaistus.

Milton Friedmanin pojanpoika perusti, PayPal-miljonääri rahoitti

Elwartowski kuuluu liikkeeseen, jonka tarkoituksena on rakentaa kaupunkeja meren päälle alueille, jotka eivät kuulu minkään maan hallinnon alaisuuteen.

Elwartowskin asumuksen rakentamisessa on auttanut Ocean Builders, mutta ajatuksen takana on voittoatavoittelematon Seasteading-instituutti, jonka perustamista vuonna 2008 rahoitti Business Insiderin mukaan 1,7 miljoonalla eurolla PayPal-perustaja Peter Thiel.

Instituutin sen perusti vuonna 2008 taloustieteen Nobel-voittaja Milton Friedmanin pojanpoika Patri Friedman, joka on edelleen yhdistyksen puheenjohtaja.

Patri Friedman on kertonut avoimesti libertaarisista näkemyksistään ja Seasteading-instituutin sivuilla merenpäällisten kaupunkien innoitukseksi mainitaankin se, että kelluvat yhteiskunnat voivat tarjota innovaatioita vapaaehtoisessa hallinnossa, kun niitä perustetaan poliittisesti sitoutumattomille merialueille.

Ne olisivat Friedmanin visiossa vapaaehtoisuuteen perustuvia kaupunkivaltioita aaltojen päällä.

”Sama kuin syytettäisiin vakavasta rikoksesta, jos auto on jäänyt rekisteröimättä”

Elwartowski ei kommentoinut tilannettaan MTV Uutisille, sillä oikeusprosessi on kesken. Friedman sen sijaan kommentoi Elwartowskin syytteitä Seasteading-instituutin sivuilla pian tapahtuneen jälkeen.

– Olen järkyttynyt ja surullinen siitä, että paria syytetään petoksesta, joka voi tarkoittaa Thaimaassa jopa kuolemanrangaistusta tai elinkautista vain siksi, että paperityötä kelluvasta kodista ei ollut tehty.

– Tämä on sama kuin syytettäisiin vakavasta rikoksesta, jos auto on jäänyt rekisteröimättä, Friedman vetosi tapahtuneen jälkeen.

Friedman kuitenkin painotti, ettei Seasteading-instituutilla ollut tekemistä asian kanssa.

Mitä kelluville kaupungeille kuuluu nyt?

Ensimmäinen prototyyppi kelluvasta kaupungista piti perustaa San Fransiscon lahdelle jo pari vuotta ajatushautomon perustamisen jälkeen vuonna 2010. Aikataulu lykkääntyi ja seuraava etappi oli vuonna 2014, minkä jälkeen tiedot projektista ovat olleet vähissä.

Seuraava visio ensimmäiseksi meren päälle rakennettavaksi kaupungiksi sijoittui Ranskan Polynesian alueelle Tyynellemerelle.

Keinosaarelle mahtuisi noin 250 asukasta, ja saarella voitaisiin hyödyntää samoja valokuitukaapeleita ja teknologisia edellytyksiä kuin Polynesiassa, mutta Polynesian hallinto ei puuttuisi kaupungin toimintaan.

Vuoden 2017 alussa Seasteading-instituutti kertoi, että paikallisen hallinnon olisi tarkoitus hyväksyä se vuoden 2017 loppuun mennessä ja kaupungin rakentaminen olisi tarkoitus aloittaa vuonna 2020 eli ensi vuonna.

Käytännön toteuttajana olisi singaporelainen Blue Frontiers Global -niminen yritys.

PayPalin Peter Thielin usko loppui

Blue Frontiers Global kertoo nettisivuillaan, että osa paikallisista on noussut vastustamaan Polynesian hanketta. Business Insiderin mukaan Seasteading-instituutin ja Ranskan Polynesian välinen sopimus vanheni vuonna 2017 lopussa eikä sitä uusittu paikallisten vastustuksen vuoksi.

Myös PayPalin Peter Thiel erosi Seastead-instituutin hallituksesta The New York Timesin mukaan jo vuonna 2011. Hän kommentoi silloin, ettei enää usko, että niiden toteuttaminen olisi teknisesti mahdollista lähitulevaisuudessa.

Seasteading-instituutista ei kommentoitu MTV Uutisille, alkaako yhdistyksen usko merenpäällisiin utopioihin olla uppoamassa. Ainakin osa ihmisistä uskoo unelmaansa yhä.

– Aloitimme jotain täysin uutta! hehkutti Elwartowski Youtube-videolle vielä ennen syytteitään.

Lue myös:

    Uusimmat