Tällaista on kalojen rakkauselämä: "Merihevosia pidetään yksiaivoisina, mutta niillä on syrjähyppyjä suuntaan ja toiseen – hummerikoiras taas osaa olla todellinen herrasmies"

1:40

Tänään vietetään ystävänpäivää. Ihmisillä on vakiintuneet tapansa muistaa läheisiään, mutta eläinten maailma on erilainen. Kalojen parisuhde-elämä vaihtelee paljon eri lajien välillä.

Sea Life Helsingin oppaan Riku Paanasen mukaan heidän romanttisin asukkaansa on yllättäen hummeri.

– Hummerikoiras osaa olla todellinen herrasmies. Naaras tulee sen luokse parittelemaan, se heittää sen panssarin pois, astuu sinne koiraan luolaan ja koiras suojelee sitä pehmoista naarasta niin kauan, kunnes sen kuori taas kovettuu. Ihan tulee melkein tippa linssiin.

Legendan mukaan merihevoset "ovat yksiavioinen" laji. Paananen kumoaa väitteen.

– Merihevosia pidetään melko romanttisina kaloina. Koiras on siellä se, kuka synnyttää poikaset, mikä on työnjaollisesti erittäin romanttista.

– Se, että merihevoset olisivat yksiavioisia, on kuuluisa legenda. Siellä tapahtuu syrjähyppyjä suuntaan ja toiseen.

Yksinäisyys ei ole pelkästään ihmisten ongelma

Sea Lifen kenties kuuluisin asukas on Mikko Meriahven. Mikon kohtalo on traaginen, sillä hän ei vietä pelkästään ystävänpäivää yksin, vaan koko loppuelämänsä.

– Mikko Meriahven on valitettavasti meidän yksinäisin asukas. Hän joutuu viettämään loppuelämänsä yksin akvaariossa. Hän meinaan syö kaikki kaverinsa.

Mikon tulevaisuus näyttää silti kirkkaalta, sillä jos kaikki menee hyvin, Mikko pääsee pian muuttamaan uuteen isoon altaaseen. Mutta valitettavasti yksin.

– Meriahvenia kyllä löytyy akvaarioista ympäri maailmaa, niin olisihan se hienoa saada Mikollekin viimein kumppani, Paananen pohtii.

Huolenpidosta mallia

Yleisesti ottaen kaloja ei pidetä kovin älykkäinä eläiminä. Riku Paananen on kuitenkin eri mieltä. Paananen on seurannut Sea Lifen asukkaita jo pitkään ja on huomannut niiden käyttäytymisessä mielenkiintoisia piirteitä. Kalat erimerkiksi tunnistavat työntekijät vaatteiden värin, äänen tai jopa kasvojen perusteella.

Mitä me ihmiset sitten voisimme oppia kaloilta?

– Kyllä se huolenpito on tärkeintä. Se uhkaa jäädä taka-alalle tässä ihmisten kiireisessä elämäntyylissä. Huomaan työssäni täällä, että jopa aivottomat eläimet pitävät poikasistaan hyvää huolta ja välittävät niistä aina, Paananen pohtii.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja