Tällaisia ovat pörriäisten design-asunnot Lahdessa: "Tietyille pölyttäjille tietty tyyli"

Tältä näyttävät pörriäisten luksushotellit kartanomaisemissa Lahdessa 1:20
Tältä näyttävät pörriäisten luksusasunnot kartanomaisemissa Lahdessa.

Lahtelaiset pölyttäjät ovat tänä kesänä muita Suomen pörriäisiä paremmassa asemassa. Niille on nimittäin järjestetty suorastaan luksusmaisia asujaimistoja kuvankauniiseen kartanomaisemaan.

Pölyttäjät ovat tärkeä osa ekosysteemiä, ja niiden määrä on vähentynyt viime vuosikymmeninä huolestuttavasti kaikkialla maailmassa. 

Lahdessa huoli pörriäisistä on otettu tosissaan. Kaupunkilaisille on muun muassa jaettu 10 000 siemenpussia, joilla kannustetaan lahtelaisia kasvattamaan pihoilleen niittyalueita pölyttäjiä varten.

Nyt kaupunkiin on ilmestynyt Ilman pölyttäjiä emme pärjää -kampanjan myötä myös "design-asuntoja" pölyttäjiä varten. Niistä viisi on sijoitettu luonnonkauniiseen Mukkulan kartanopuistoon. 

"Tietyille pölyttäjille tietty tyyli"

"Asunnot" on suunnitellut palkittu lahtelainen sisustusarkkitehti ja huonekalusuunnittelija Tapio Anttila.

Anttilan mukaan muotoilijan tehtävä on selvittää ja opiskella kuluttajan tarpeet ja suunnitella niihin sopiva tuote. Mutta mitä tämä tarkoitti pörriäiskuluttajien tapauksessa? 

– Tärkeintä on olla suojassa linnuilta ja auringolta. Niillä on myös hyvät kulkureitit, siellä ei ole mitään terävää, joten on helppo mennä ja tulla, Anttila kuvaa pönttöjen arkkitehtuuria.

Anttilan suunnittelemat luksuspöntöt on tehty viehättämään myös ihmistä eri tyyleillään: on skandinaavista, funkkista, avant gardea ja ekologista elämäntapaa.

– Tietyille pölyttäjille tietty tyyli. Skandinaavinen modernismi, sinne hakeutuvat ne pölyttäjät, jotka kokevat itsensä sellaisiksi, muotoilija veistelee. 

Anttila kertoo, että pöntöt on tehty käsityönä. Yksi on täytetty kävyillä, yksi lahopuusilpulla, yksi vähän lahonneilla oksilla, Anttila luettelee.

Huomenta Suomi vieraili Mukkulassa katsomassa, miltä pölyttäjien design-asunnot näyttävät. Alla olevalla videolla pidemmällä kerrotaan myös, miten muuten Ilman pölyttäjiä emme pärjää -kampanja näkyy Lahdessa.

Pörriäisille tarjotaan luksushotelleja kartanomiljöössä 10:49

Näin Lahti pitää huolta pörriäisistä. Katso video!

Lue myös:

    Uusimmat