Tällaisella laitteella siivotaan Helsingin suosittua uimarantaa – Hietaniemen hiekasta löytyy vaatteita, tupakantumppeja ja huumeruiskuja

Tämä laite pitää Helsingin suositun uimarannan puhtaana – Hietaniemen hiekasta löytyy aika ajoin jopa huumeruiskuja 5:04
Näin toimii Hietaniemen uimarannan siivouskone.

Hietaniemen uimaranta on yksi Helsingin suosituimmista uimapaikoista. Mittava alue siivotaan joka aamu.

– Tulemme tänne aina seitsemältä aamulla, ja ensimmäiseksi hoidamme yleiset vessat ja pukuhuoneet. Sitten siirrymme ulos ja kierrämme hiekka- ja nurmikkoalueet tielle asti, kertoo Helsingin kaupungin rannansiistijä, Ruut Koivulehto.

Koivulehdon mukaan tehtävien töiden määrä riippuu hyvin paljon säästä.

– Sadepäivänähän täällä ei kauheasti porukkaa ole, mutta tällaisena aurinkoisena viikonloppuna on kyllä paljon tekemistä. Välillä roskikset räjähtävät, kun ne ovat täynnä.

Rannalta löytyy myös vaarallista tavaraa, kuten huumeruiskuja. Ne kerätään erityiseen säilytysrasiaan.

– Kesäkuun alussa löytyi useampia (huumeruiskuja), mutta nyt ei ole vähään aikaan näkynyt. En tiedä, mistä se johtuu.

Hiekkaa seulotaan koneellisesti

Noin kerran parissa viikossa uimaranta siivotaan myös hiekkaa seulovalla koneella. Laite pöyhii hiekkaa keräten irtoroskat mukaan. Koko alueen läpikäymiseen menee nelisen tuntia.

Helsingin kaupungin maansiirtotraktorin kuljettaja Jari Kohtasen mukaan laitteen keräysastiasta löytyy muun muassa tupakantumppeja, kiviä, vaatteita ja purkkeja.

– Melkein mitä vain, mitä jengi ottaa messiin tänne. 

Toimintaperiaatteeltaan hiekkaa seulova kone on hyvin yksinkertainen.

– Pöyhijä menee hiekkaan, se alkaa pyörimään ja se nostaa roskat verkolle. Siitä roskat menevät taakse koppaan. Tosi hyvä vehje.

Kohtasen mielestä ihmiset voisivat olla rannalla siivomminkin, mutta hän ymmärtää, että esimerkiksi yöllisiltä juhlijoilta saattaa jäädä roskia.

– Ei tämä nyt mikään ongelma ole, siistitään mitä ehditään.

Lue myös:

    Uusimmat