Tällaisella itse tehdyllä aseella Shinzo Abe tapettiin – taustalla on Japanin tiukat lait, jonka takia vain aniharva omistaa aseen

Uutta kuvamateriaalia Japanista – ex-pääministeriä ammuttiin kampanjatilaisuudessaan 8:08
Katso video: Tämä Shinzo Aben murhasta tiedetään nyt.

Japanin pääministeri Shinzo Abe murhattiin ilmeisesti itsetehdyllä haulikolla. Japanissa on yksi maailman tiukimmista aselaeista, eivätkä ampumarikokset ole yleisiä.

Tapahtuma-aikaan kuvatuilta videoilta näkyy, kuinka Abea ammutaan kaksi kertaa takaapäin kesken vaalikampanjapuheen Naran kaupungissa.

Ensimmäinen laukaus ei vaikuta osuvan Abeen ainakaan vakavasti. Entinen pääministeri kääntyi katsomaan mistä ampuminen tuli, minkä jälkeen toinen laukaus osui häntä kaulaan.

Nelikymppinen ampuja otettiin kiinni vasta tämän jälkeen. Hänen käyttämänsä ase vaikuttaa olevan silminnäkijätietojen ja kuvamateriaalin perusteella itse tehty haulikko, joka oli laitettu kasaan mustalla teipillä.

Paikallinen silminnäkijä Masahiro Okuda kommentoi Mainichi Shimbun -lehdelle, että ampuma-ase muistutti kameran objektiivia ja oli noin kaksikymmentä senttiä pitkä. Ampuja ei vaikuttanut yrittävän paeta paikalta Okudan mukaan.

Poliisi tutki epäillyn ampujan kodin tapauksen jälkeen. Sieltä löytyi mediatietojen mukaan räjähteitä.

Ampuja käytti murha-aseena itse tehtyä haulikkoa todennäköisesti siksi, koska hän ei olisi voinut hankkia asetta laillisesti.

Aseen ostajan on läpäistävä tiukka seula

Japanin aselait kuuluvat maailman tiukimpien joukkoon, kirjoittaa CNN. Käsiaseet on kielletty tavallisilta kansalaisilta, eikä myöskään haulikon tai kiväärin ostaminen ole yksinkertaista.

Asetta mielivän henkilön on osallistuttava kurssille sekä läpäistävä kirjallinen koe. Ostajan täytyy myös suorittaa ampumiskoe, joka täytyy läpäistä lähes moitteettomasti. Prosessiin kuuluu myös hakijan mielenterveyden arviointi, huumetestit ja muut taustatutkimukset.

Tiukka sääntely ei lopu aseen ostamiseen. Ase on rekisteröitävä, ja omistajan on kerrottava poliisille missä asetta ja ammuksia säilytetään. Poliisin täytyy myös tarkistaa ase kerran vuodessa, ja omistajan on käytävä uusintakokeissa kolmen vuoden välein.

Japanissa on hyvin vähän aseita tiukkojen lakien takia. Maassa oli Sydneyn yliopiston ylläpitämän tietokannan mukaan mukaan noin 300 000 asetta vuonna 2019, kun koko maassa asuu noin 125 miljoonaa ihmistä.

Vastaavasti Suomessa on sisäministeriön mukaan noin puolitoista miljoonaa luvallista asetta.

Japanissa on ollut myös hyvin vähän ampumiskuolemia. Maassa kuoli vain yhdeksän ihmistä ampumisen seurauksena vuonna 2018.

Ampumarikoksia kuitenkin tapahtuu. Japanissa oli viime vuonna kymmenen ampumistapausta, joissa kuoli yhteensä yksi ihminen ja neljä haavoittui, kirjoittaa Bloomberg.

Lue myös:

    Uusimmat