Tällainen ruokavalio saattaa ehkäistä lasten ruoka-allergioita

Brittitutkimuksen mukaan terveellistä kotiruokaa syöville lapsille ei muodostu ruoka-allergiaa yhtä todennäköisesti kuin valmisruokia syöville.

Englantilaisen Southamptonin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan runsaasti terveellistä ja kotona tehtyä ruokaa, kuten hedelmiä, vihanneksia, siipikarjaa ja kalaa, syövät lapset kärsivät paljon epätodennäköisemmin ruoka-allergioista kuin lapset, jotka syövät ruokajalosteita, kuten ranskanperunoita, valmiskastikkeita tai pekonia.

Tutkimusta johtaneen Kate Grimshaw'n mukaan lapsille, jotka söivät enemmän hedelmiä ja vihanneksia ja vähemmän valmisruokia – niin vauvoille kuin vanhemmillekin tarkoitettuja – kehittyi epätodennäköisemmin allergia kahteen ikävuoteen mennessä. Nämäkin lapset saattoivat toki syödä valmiita vauvanruokia, mutta ne eivät olleet heidän ruokavalionsa pääasiallinen osa.

The Journal of Allergy and Clinical Immunology -lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistuneet perheet kirjoittivat ruokapäiväkirjaa lastensa syömisistä. Yhteensä tutkittiin 1 140 vauvan ruokavaliota. Tutkimuksen aikana 41 lapsella todettiin ruoka-allergia ja Grimshaw'n ryhmä vertasi heidän ruokapäiväkirjaansa 82 lapseen, joilla allergiaa ei ollut.

Joskus vanhempia kehotetaan välttämään usein allergisoivia ruoka-aineita, kuten pähkinöitä tai kalaa, mutta tätä Grimshaw ei allekirjoita. Ei ole todisteita siitä, että ruoka-aineiden välttäminen estäisi allergiaa kyseistä ruoka-ainetta kohtaan kehittymästä.

Grimshaw korostaa, että allergioiden perimmäistä syytä on vaikea tietää, mutta ainakaan terveellisen ruoan syöttämisestä lapselle ei voi olla mitään haittaa. Tutkimustulokset ovat vain yksi syy lisää syöttää lapselle hedelmiä, vihanneksia ja kotona tehtyä ruokaa.

– Olemme olleet tietoisia, että tietynlaiset ruokavaliot näyttävät vähentävän allergiariskiä lapsilla, vahvistaa myös tukholmalaislääkäri Magnus Wickholm.

Tutkijat uskovat, että erilaiset rasvahapot, antioksidantit, vitamiinit ja tärkeät hivenaineet ovat terveydelle hyväksi sekä ehkäisevät allergioita. He arvioivat, että jopa kahdeksalla prosentilla lapsista on ruoka-allergia.

(MTV3)

Lähde: Reuters

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja