Tällainen on Venäjän käyttämä uusi pommi – jättää jopa 15 metrin kraaterin

Ukraina sanoo iskeneensä venäläissaattueeseen Itä-Ukrainassa 2:01
Video näyttää Ukrainan Shadow-lennokkiyksikön iskun Venäjän sotilasajoneuvojen saattueeseen Donetskissa.

Venäjä on ottanut käyttöönsä uuden, mittavaa tuhoa jälkeensä jättävän FAB-1500 pommin hyökkäyksessään Ukrainassa, kertoo CNN. FAB-1500 on tehty muokkaamalla neuvostoaikaisesta pommista tehokkaampi versio. Pommin nopeasti lisääntynyt käyttö voi vaikuttaa merkittävästä sotatilanteeseen rintamalla. 

CNN:n mukaan Venäjä valmistaa FAB-1500 pommeja tehtaassa lähellä Moskovaa. Tammikuussa paikalla vieraili Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu, jolle tehtaan johtaja kertoi ylpeänä pommien valmistuksen olevan käynnissä ympärivuorokautisesti. 

FAB-1500 on neuvostoaikaisesta pommista muokattu, edullinen ohjus, jonka tuhovoima on edeltäjäänsä selvästi suurempi. Pommi painaa noin 1500 kiloa ja puolet sen painosta koostuu räjähteistä. Venäjän hävittäjät lähettävät pommin matkaan noin 60–70 kilometrin päässä kohteesta.  

FAB-1500 ohjataan kohteeseensa ohjausjärjestelmän avulla. Pommin sivuille ponnahtavat siivekkeet auttavat sitä liukumaan perille. Jälki on tuhoisaa. 

FAB-1500 on tullut tutuksi monille ukrainalaissotilaille alkuvuoden aikana. 

– Miksi he käyttävät sitä? Siksi että sen aiheuttama vahinko on hyvin mittavaa. Jos satutkin selviämään, saat ainakin taatusti vammoja, kertoo yksi Ukrainan 46. lentoprikaatin sotilaista CNN:lle. 

– Se asettaa paljon paineita sotilaiden moraalille, kaikki eivät kestä sitä. 

Avdijivkan ympäristössä näkyvät voimakkaiden pommien jäljet

CNN:n mukaan FAB-pommien käytöstä on tullut keskeinen elementti osana Venäjän hyökkäystä etenkin Donetskin alueella Itä-Ukrainassa.

Ukrainan ilmavoimien tiedottajan Juri Ihnatin mukaan Venäjä käytti niitä mittavan määrän muun muassa Avdijivkan kaupungin ympäristössä, jonka Venäjä valtasi Ukrainalta helmikuussa.

– 250 pommia käytettiin Avdijivkan suunnassa vain 48 tunnin aikana, Ihnat kertoo CNN:lle. 

Ihnatin mukaan Ukrainan ilmapuolustus on pystynyt ampumaan alas osan Venäjän hävittäjistä. Yli 70 kilometrin kantama on kuitenkin liikaa, minkä vuoksi kaukaa ohjattavalta FAB-1500:lta puolustautuminen on vaikeaa. 

– Heidän päämääränsä ei ole iskeä vain etulinjaamme, vaan he pyrkivät ohjaamaan pommit kauemmas puolustuslinjojemme taakse ja iskevät komentopaikoille, ammusvarastoihin ja varusteisiin, Ihnat sanoo. 

Tuhatkiloisia pommeja käytetty mittavasti myös Gazassa

Asiantuntijoiden mukaan noin tuhat kiloisia tai sitä suurempia pommeja on perinteisesti käytetty sodankäynnissä vähän, sillä ne voivat aiheuttaa mittavaa tuhoa erityisesti tiheään asutuilla alueilla. 

Venäjän lisäksi Israel on CNN:n mukaan käyttänyt tuhat kiloisia pommeja Gazassa sodassaan Hamasia vastaan. CNN:n tutkimista satelliittikuvista selviää, että sodan ensimmäisten päivien jäljiltä Gazassa oli nähtävissä yli 500 pommien aiheuttamaa kraateria. Halkaisijaltaan kraaterit olivat noin 12 metrisiä, mikä vastaa tuhat kiloisen pommin jättämää jälkeä. 

Kuvaavaa pommien koolle on, että Yhdysvaltojen sodassa terroristijärjestö Isisiä vastaan käyttämät pommit olivat kooltaan noin neljänneksen Israel nyt käyttämistä pommeista. Tuhat kiloisia pommeja Yhdysvallat tiputti CNN:n mukaan vain yhden Syyrian Raqqaan. 

Yhdysvaltain tiedustelupalvelun analyytikon ja entisen YK:n sotarikosten tutkijan Marc Garlascon mukaan Israelin Gazaan kohdistunut pommitus sodan ensimmäisenä kuukautena on jotain, mitä ei ole nähty vuosikymmeniin, kertoo CNN.

– Vertailun tekemiseksi on mentävä aina historiassa aina Vietnamin sotaan saakka. Edes kummassakaan Irakin sodassa pommitus ei ollut näin tiheää, Galasco sanoo. 

Pommituksen katastrofaalisia vaikutuksia syvensi Gazan väestöntiheys, joka on yksi suurimmista maailmassa. 

Lue myös:

    Uusimmat