Tällainen on varusmiespalvelus nykyisin on

Tiedätkö, kuinka kauan varusmiespalvelus tänä päivä kestää? Oletko ihmetellyt sitä, miten varusmiehet ovat nykyisin joka viikonloppu lomilla? MTV Uutiset listasi, miltä varusmiespalvelus tänä päivänä näyttää.

Varusmiehen tavallinen päivä

Varusmiesliiton puheenjohtaja Henrik Vuornos: ”Herätään aamukuudelta. Sitten joko mennään suoraan syömään tai tehdään aamutoimet, eli käydään suihkussa, pestään hampaat. Mitä nyt kukin aamuisin haluaa tehdä. Pedataan sänky.

Syömisen jälkeen, noin 7.30, alkaa päivän harjoitukset. Harjoituksia varten mennään joko maastoon tai jäädään kasarmille. Kasarmilla voisi esimerkiksi olla ensin kello 8-10 oppitunti, jonka jälkeen noin tunnin juoksulenkki. Sen jälkeen on lounas. Iltapäivällä voisi olla ensiapuharjoitukset., perushätäensiapua ja evakuoimista. Tehdään side kaverille ja vedetään sitä parikymmentä metriä suojaan tai jotain vastaavaa.

Jos päivän harjoitukset ovat maastossa, kello 7.30 lähdetään painelemaan metsään. Siellä harjoitellaan esimerkiksi maaston mukaista etenemistä tai harjoituskäsikranaatin heittoa. Päivärytmi on muuten sama, mutta lounas tulee kuljetusastioissa ja se syödään pakeista puun juurella. Iltapäivällä jatketaan samaa harjoitusta.

Suunnilleen kello 17 ollaan viimeistään takaisin kasarmilla, jolloin on päivällisen aika. Päivällisen jälkeen siivotaan ja päästään iltavapaille. Iltavapaat on suunnilleen yhdeksään asti.

Iltavapailla monet käyvät lenkillä ja kuntosalilla tai menevät sotilaskotiin. Aina ei pääse varuskunta-alueen ulkopuolelle. Silloin kun pääsee, niin monet menevät esimerkiksi kaupungille johonkin ravintolaan kavereiden kanssa. Iltavapailla tehdään niitä asioita, mitä ihmiset muutenkin vapaa-ajalla tekevät.

Sen jälkeen alkaa iltatoimet, korjataan sängyt hyvään kuntoon ja käydään pesemässä hampaat ja suihkussa. Iltatoimien jälkeen on iltavahvuuslaskenta, jonka jälkeen kello 22.00 sammuvat valot. Semmoinen on päivä nykyään.”

Kutsunnat: Kutsunnat järjestetään vuosittain elo-joulukuussa. Ne koskevat miespuolisia Suomen kansalaisia, jotka kyseisenä vuonna täyttävät 18 vuotta. Kutsunnoissa määritetään ensisijaisesti asevelvollisen palveluskelpoisuus ja sen perusteella päätetään palveluksesta.

Majoitus: Varusmiehet majoitetaan kasarmeihin. Yhdessä tuvassa on pääsääntöisesti tilat 8-10 varusmiehelle. Naisille on varuskunnissa omat majoitustilat.

Palvelusaika: 165 päivää, 255 päivää tai 347 päivää.

Miehistön erityistaitoa ja ammattimaista osaamista vaativiin tehtäviin koulutettavien palvelusaika on 255 päivää. Upseereiksi, aliupseereiksi ja miehistön vaativimpiin erityistehtäviin koulutettavien asevelvollisten palvelusaika on 347 päivää.  Aseetonta palvelusta suorittavien palvelusaika on 255 tai 347 päivää. Muilla miehistötehtäviin koulutettavilla on 165 päivän palvelusaika.

Palvelusaikaa lyhennettiin viimeksi vuonna 2013.

Päiväraha: Ensimmäiset 165 päivää (noin 6kk): 5,10 euroa. Seuraavat 90 päivää: 8,50 euroa. Viimeiset 92 päivää: 11,90 euroa.

Vapaa-aika: Iltavapaa on palveluksen salliessa yleensä kello 17.30 – 21.30. Oikeus liikkua vapaa-aikana kasarmialueen ulkopuolella koskee myös alokkaita – kuitenkin vasta heidän opittuaan sotilaallisen käytöksen.

Lomat: Paikallaolovahvuuteen kuulumattomilla varusmiehillä viikonlopun vapaa (VLV) alkaa perjantaina palveluksen jälkeen ja päättyy sunnuntaina pääsääntöisesti kello 21.00 – 23.00 paikalliset olosuhteet huomioiden. Yleensä noin kerran kuukaudessa viikonloppuvapaaseen liitetään henkilökohtaisena lomana (HL) seuraava maanantai. Henkilökohtaista lomaa voi anoa myös henkilökohtaisten asioiden hoitamiseen. Kaikilla varusmiehillä on kuudesta kahdeksaantoista henkilökohtaista lomapäivää.

Näiden lisäksi varusmiehet voivat saada kuntoisuuslomia (KL) sekä henkilökohtainen syylomaa (HSL). Kuntoisuuslomaa myönnetään erityisen kunnostautuneelle varusmiehelle, henkilökohtainen syylomaa voi anoa esimerkiksi taloudellisista syistä sekä perheasioiden tai urheilukilpailujen vuoksi.

Lomalla ja vapaa-aikana saa käyttää siviilivaatteita kasarmialueen ulkopuolella. Lomalle tai vapaalle lähdetään sotilaspuvussa.

 Varustus: Taistelukoulutusvarustukseen kuuluvat maastopuku, nahkavarsikengät, kypärä, kuulonsuojaimet sekä taisteluvyö. Sen lisäksi varusmiehille jaetaan muun muassa alusvaatteet, sukat, sormikkaat, kintaat, pakkassaappaat, selkäreppu ja kenttäruokailuvälineet.

Ruokailu: Arkisin tarjotaan kolme pääateriaa: aamiainen, lounas ja päivällinen. Vähintään neljänä iltana viikossa tarjotaan vapaaehtoinen iltapala.

Naiset puolustusvoimissa: Naiset hakevat palvelukseen omatoimisesti aluetoimistojen kautta. Heidän palveluksensa on pääosin samanlainen kuin miehillä. Varuskunnissa naisille on omat tuvat. Leireillä, sotaharjoituksissa ja merivoimien sota-aluksilla ei erillismajoitusta sen sijaan järjestetä.

Naisten sotilasvaatetus on pitkälle sama kuin varusmiehillä. Alusvaatetukseen ja henkilökohtaiseen hygieniaan kuuluvien tarvikkeiden hankkimista ja ylläpitoa varten maksetaan ylimääräistä päivärahaa 50 senttiä päivässä.

Vaihtoehdot: Siviilipalvelus tai totaalikieltäytyminen. Siviilipalvelus kestää 347 päivää. Totaalikieltäytymisestä tuomitaan enintään 173 vuorokaudeksi ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Lähteet: Puolustusvoimat, Varusmiesliiton puheenjohtaja Henrik Vuornos

Lue myös:

    Uusimmat