Tällainen on pääkaupunkiseudun koronatilanne nyt – Vapaavuori: "Vaara ei ole ohi"

8:10
Videolla Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertovat myös, miten rokottaminen edistyy pääkaupunkiseudulla. "Virus todennäköisesti jää elämään väestön joukkoon sen jälkeenkin, kun suurin osa on rokotettu"

Pääkaupunkiseudun koronatilanne on helpottanut maaliskuun tilanteeseen nähden huomattavasti. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kuitenkin muistuttavat, että rajoitusten keventämisen suhteen on edettävä varovasti.

Jan Vapaavuori ja Ritva Viljanen vierailivat MTV:n Uutisaamussa.

– On todella mukavaa, että koronatilanne on mennyt Vantaalla jo puolitoista kuukautta parempaan suuntaan, totesi Viljanen.

Viljanen kertoi, että pahimmillaan Vantaan ilmaantuvuusluku ylitti 400 ja tällä hetkellä se on 95. 

– Vuorokaudessa sairastuu nyt keskimäärin noin 16 vantaalaista, kun se pahimmillaan oli sadan luokkaa. Valoisalta näyttää siis tällä hetkellä.

Rajoitustoimenpiteitä ei Viljasen mukaan silti ole syytä kokonaan poistaa.

– Kyllä nämä luvut ovat sillä tavalla huolestuttavia lukuja vielä, että kaikkea ei voida avata. Varovainen pitää olla. Annettuja määräyksiä ja ohjeita on syytä edelleen noudattaa, Viljanen muistuttaa.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori toteaa Helsingin tilanteen olevan samansuuntainen kuin Vantaalla ja Espoossakin.

– Maaliskuun puolenvälin kohdalla tilanne oli pahin. Meillä oli pahimmillaan ilmaantuvuusluku kahden viikon ajalta 485. Nyt se on 71.

"Vaara ei ole ohi"

Vapaavuori huomauttaa, että viime viikon aikana tilanne kuitenkin muuttui hieman huonompaan suuntaan.

– Se on jonkin verran huolestuttavaa. On myös huomattava, että luvut 70 tai 90 ovat edelleen korkeita lukuja. 

Vapaavuori muistuttaa, että leviämisvaiheen eli koronalevinneisyyden pahimman vaiheen määritelmässä puhutaan 25:n ilmaantuvuusluvusta.

–  Olemme yhä selkeästi sen yläpuolella. Vaara ei ole ohi ja tautia on edelleen paljon, Vapaavuori sanoo.

"Yhdessä päätetään"

Kaupungit voivat itse halutessaan päättää esimerkiksi koulujen, päiväkotien, uimahallien ja kirjastojen palveluiden rajoittamisesta.

Sekä Viljanen että Vapaavuori ovat sitä mieltä, että koko pääkaupunkiseudun tulee kulkea rajoitusten suhteen käsi kädessä "tasatahtia". Minkään kaupungin ei tulisi lähteä sooloilemaan rajoitusten suhteen.

– Olemme lähteneet siitä, että kun palveluja avataan, niin lapset ja nuoret ensin. Varovaisin askelin, Viljanen sanoo.

– Yhdessä päätetään, mitä tehdään ja missä järjestyksessä. Etenemme asteittain kolmella periaatteella. Lapset ja nuoret ensin. Toinen periaate on, että ulkona on pienemmät rajoitukset kuin sisällä. Kolmas, että maltillisesti ja harkiten. Joka viikko yhdessä arviomme, mitä voidaan tehdä ja mitä keventää, Vapaavuori kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja