Mainos

Tällainen on KRP:n uusi ase verkkorikoksia vastaan

Keskusrikospoliisi saa uuden verkkorikosten torjuntaan ja tutkintaan erikoistuvan kybertorjuntakeskuksen. KRP:n päällikkö Robin Lardot vahvistaa MTV Uutisille, että kybertorjuntakeskus aloittaa toimintansa kevään aikana.

– Verkkorikostorjunta on jo tätä päivää, mutta nyt sitä vahvistetaan entisestään. Kybertorjuntakeskukseen tulee kymmenisen uutta virkaa, Lardot sanoo.

Keskusrikospoliisin päämajassa Vantaalla on paraikaakin tutkinnassa useita verkkorikollisuuteen kytkeytyviä juttuja. Tuoreimpina ovat pankkien palvelunestohyökkäykset ja niihin liittyvät kiristysyritykset.

Kybertorjuntakeskuksen mahdollistaa poliisihallituksen päättämä 1,3 miljoonan euron rahoitus. KRP:hen uusia virkoja on luvassa siis noin 10, suojelupoliisiin kaksi ja myös poliisiammattikorkeakoulu saa uuden kyberviran.

Kybertorjuntakeskuksen suunnitelmat ovat jo pitkällä ja poliisihallitus tiedottaa niistä lähiviikkoina tarkemmin. Rekrytoinnit virkoihin alkavat lähiaikoina.

”Keskus tukee kaikkea rikostutkintaa”

Turvallisuuskomitea antoi Suomen kyberturvallisuusstrategian linjaukset kaksi vuotta sitten. Niiden mukaan poliisilla tulisi olla tehokkaat edellytykset ennaltaehkäistä, paljastaa ja selvittää kybertoimintaympäristöön kohdistuvia ja sitä hyödyntäviä rikoksia.

Lardot uskoo, että kybertorjuntakeskus täyttää tätä tehtävää – eikä kyse ole vain uusien verkkorikosten torjunnasta.

– Kybertorjuntakeskus tukee myös perinteisten rikosten tutkintaa. Tätä nykyä ratkaisevat todisteet lähes kaikkiin rikosjuttuihin saadaan tietoteknisistä välineistä, Lardot sanoo.

Kybertorjuntakeskus antaa myös palvelua muille poliisilaitoksille. Lisäksi kansainvälinen yhteistyö muiden Pohjoismaiden kanssa tiivistyy. Mukana yhteistyössä ovat Europol ja Interpol ja niissä työskentelevät suomalaiset yhdysmiehet.

Muista Pohjoismaista esimerkiksi Tanskassa kyberrikollisuuden torjuntaan on panostettu voimakkaasti. Poliisihallituksen mukaan Tanskan kybertorjuntakeskuksessa työskentelee noin sata poliisia.

 

 

 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.