Tällainen on Helsinki-Vantaan säähavaintoasema – miehitetty aina, eikä juuri ota vieraita

Huolella laadittu lentosääennuste takaa omalta osaltaan turvallista lentoliikennettä 1:35
VIDEO: Kurkista Helsinki-Vantaan säähavaintoasemalle

Luotettavat ja tarkat säähavainnot ja sääennusteet ovat ilmailun turvallisuuden kulmakiviä. 

Ilmatieteen laitoksen säähavaintoasema Helsinki-Vantaan lentokentällä tuottaa ilmailun tarvitsemaa säätietoa ympärivuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

Säähavaintoasema on kaukana terminaaleista lähellä kiitoratojen risteyskohtaa. Sinne ei kukaan eksy vahingossa eikä pääse, vaikka haluaisi. Lentosäätietoja siviili-ilmailulle on Suomessa toimitettu jo sata vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Ilmatieteen laitos esitteli normaalisti vierailta suljetut tilansa Helsinki-Vantaan kentällä.

Turvallisen ilmailun tukena

Säätiedot palvelevat paitsi lentämistä myös lentokentän ylläpitoa. Tietoja ja ennusteita lumipyryistä tai tuulen suunnista tarvitaan esimerkiksi kiitoratojen huoltoon ja ylläpitoon aivan yhtä kipeästi kuin lennonjohdon käyttöön.

Jos kiitotie on suljettava lumen auraamisen takia, se on poissa käytössä noin 10-11 minuuttia, kertoo Finavian Head of Airport Operations Centre Jani Ceder.

Nopean ja sujuvan aurauksen takaamiseksi tarvitaan tarkkoja ja ajantasaisia säätietoja ja -ennusteita. Lentosään parissa työskenteleviä ihmisiä tahtookin naurattaa jokasyksyinen uutisointi, kuinka talvi yllätti autoilijat. Toki sää haittaa ilmailua ja aiheuttaa viivästyksiä, mutta tuskin koskaan tilanteet yllättävät.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat