Massiivinen lumimäärä aiheuttaa puutetta aurauskalustosta pääkaupunkiseudulla – "Talvi on todella haastava"

Helsingin aurauskulut 23 miljoonaa euroa 2:11
MTV Uutiset kertoi Helsingin aurauskuluista toissaviikolla

Pääkaupunkiseudulle lyhyessä ajassa satanut suuri lumimäärä on aiheuttanut vaikeuksia aurauksesta vastaaville tahoille.

Sekä kaduilla, raiteilla että lentokentällä taistellaan lumimassoja vastaan.

– Saimme noin puoli metriä lunta viikon sisällä, se tekee tästä talvesta tosi haastavan, sanoo Staran kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtaja Ville Alatyppö.

Ongelmia on aiheuttanut se, että kalustosta ja aliurakoitsijoista taistelevat monet tahot.

Koko Etelä-Suomi tarvitsee samaa kalustoa

Lumimassoihin varautuminen perustuu Helsingissä useana vuonna hiottuun suunnitelmaan. Suurimpia ongelmia aiheuttaa nyt se, että samoista aliurakoitsijoista ja kalustosta taistelee pääkaupunkiseudun lisäksi moni muukin.

– Ongelma on tällä hetkellä se, että koko Etelä-Suomi tarvitsee sitä samaa kalustoa, jota aliurakoitsijoilla on. Suomesta alkaa kalusto loppua, Alatyppö sanoo.

Jopa 50 prosentin ylitys talvikunnossapidon budjettiin

Starassa arvioidaan, että lumitilanne aiheuttaa jopa 50 prosentin ylityksen talvikunnossapidon budjetissa. Stara on Helsingin kaupungin liikelaitos, jonka hoidossa on noin 60 prosenttia kaduista ja yleisistä alueista Helsingissä.

Vaikka lumimäärä aiheuttaa haasteellisia tilanteita, kadut on kuitenkin pystytty pitämään auki, mikä on kansainvälisessä vertailussa hyvä saavutus, arvioidaan Starassa.

Esimerkiksi Tukholmassa on joinain vuosina jouduttu sulkemaan katuja ja kouluja.

Helsinki-Vantaa auki säässä kuin säässä

Helsinki-Vantaan lentoasema on kuuluisa lumiosaamisestaan. Se on jouduttu viimeksi sulkemaan vuonna 2003 ja silloinkin vain 30 minuutiksi. Sen jälkeen lentoasema on ollut auki säässä kuin säässä.

Lentoasemalla keskeisintä on pysyä auki, sillä kaikkein kallein vaihtoehto olisi kentän sulkeminen.

– Tänä talvena lumi ei ole tuottanut minkäänlaisia erityisongelmia, sanoo Helsinki-Vantaan lentoaseman apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola.

– Olemme tehneet töitä tosi kovasti, aurattu on yötä päivää. Mitään erityisongelmia ei ole ollut lumen kanssa. Lunta on vain ollut hirveä määrä, hän sanoo.

Lumipyry ja lumimassat eivät itse asiassa ole olosuhteista haastavimpia, huomauttaa Noronen-Juhola.

Vaikeimmat olosuhteet kohdataan, kun sää sahaa nollan molemmin puolin. Vaihtelevuus on suurempi haaste kuin esimerkiksi runsas lumi.

Kiitotie aurataan 11 minuutissa

Lumikeleillä lentoaseman toiminta edellyttää riittävää kalustoa, osaavaa henkilöstöä ja oikeaa ennakointia ja taktiikkaa.

Kaluston ytimessä ovat lähes miljoona euroa maksavat jättiläislumiaurat. Niitä Helsinki-Vantaalla on yli 20.

Lentoaseman kunnossapito-organisaatio käsittää 70 vakituista työntekijää, joiden lisäksi ”talvimiehinä” työskentelee noin 80 ihmistä. Yhteensä 150 henkilön organisaatio työskentelee kolmessa vuorossa – eikä nuku koskaan.

– Talvi tehdään käytännössä kesällä. Kaikki on valmisteltu etukäteen. Kun talvikausi alkaa, ruvetaan vain tekemään hommia, Noronen-Juhola sanoo.

Helsinki-Vantaan lentoaseman kunnossapito toimii tiiviisti yhteistyössä lennonjohdon kanssa. Käytännössä lennonjohto ajoittaa kunnossapidolle aikahaarukan, joka sysää nopean toiminnan kunnossapitojoukot liikkeelle.

– Auraamme kiitotien 11 minuutissa. Nopeus mahdollistaa tämän kaiken, Noronen-Juhola sanoo.

Kiitotiet ovat noin 3,5 kilometriä pitkiä ja 60 metriä leveitä.

– Olemme varautuneet erityyppisiin asioihin. Meillä on esimerkiksi 25 erilaista kiitotieaurauskuviota. Aurauskuvio vaihtelee aina sen mukaan, mikä kiitotiekombinaatio on käytössä. Kaikki on pohdittu etukäteen.

Lue myös:

    Uusimmat