Ulkoministeri Haavisto arvioi tietovuodon vähentävän liittolaisten luottamusta toisiinsa

Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg taustoittaa tietovuodon vaikutusta Ukrainan sotaan 2:37
Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg taustoittaa tietovuodon vaikutusta Ukrainan sotaan

Pääsiäisenä ilmi tullut Yhdysvaltain puolustusministeriön tietovuoto sisälsi muun muassa tiedustelutietoja Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa ja myös yksityiskohtia Suomen antamasta avusta Ukrainalle. Presidentti Sauli Niinistö kertoo, ettei ole nähnyt vuodettuja asiakirjoja, mutta hänen tietääkseen ne kertovat etupäässä siitä, minkä tyyppisiä aseita Suomi on antanut.

– Niistä on tainnut osin jo tulla havaintoja sieltä Ukrainastakin. Mutta tietojen vuotaminen on äärimmäisen vakavaa. Tähän saattaa sotkeutua sekin, että oikein näppärä tietojen vuotaja sotkee niihin vähän ylimääräistäkin tietoa ja voi näin synnyttää melkoista hämmennystä, Niinistö sanoi eduskunnassa pitämässään mediatilaisuudessa.

Niinistön mukaan vuoto on Yhdysvalloissa otettu vastaan vakavalla mielellä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo Ylelle, että vuoto paljasti joitakin uusia yksityiskohtia Suomen päättämistä 14 aseellisesta apupaketista.

– Ei se ole mitään dramaattista, mutta tietysti meille on ollut tärkeää suojata esimerkiksi materiaalien kuljetusta. Tämän tyyppiset asiat on katsottu, että olisi parempi pitää julkisuudesta poissa, Haavisto sanoo Ylelle.

Haavisto pitää tietovuotoja erityisen vaarallisina tilanteessa, jossa käydään sotaa. Hänen mukaansa tuore tietovuoto lisää epävarmuutta idässä ja lännessä.

– Se kertoo Venäjälle, että heillä on siellä joku ketku, joka vuotaa materiaaleja. Yhdysvalloissa varmasti reagoidaan vahvasti, että sieltä vuotaa tietoja, Haavisto sanoo Ylen mukaan.

Hän arvioi vuodon myös vähentävän läntisten liittolaisten luottamusta toisiinsa.

Lue myös:

    Uusimmat