Tällainen oli tilanne itärajalla sunnuntai-iltana: Ei uusia luvattomia rajanylityksiä

Yksi pyrki Suomeen aidan yli – tämä on tilanne itärajalla nyt 1:05
Aidan yli kiivenneestä turvapaikanhakijasta kerrottiin eilen uutisissa.

Kaksi ihmistä pääsi viikonloppuna Suomeen Kaakkois-Suomen rajavartioston alueella Suomen suljettua rajan henkilöliikenteeltä perjantaina.

Lauantaina yksi ihminen kiipesi Vaalimaalla rajanylityspaikan aidan yli Suomen puolelle ja anoi turvapaikkaa. Toinen ihminen ylitti luvatta Suomen ja Venäjän välisen maastorajan Vaalimaan rajanylityspaikan eteläpuolella. 

Näitä kahta tapausta lukuun ottamatta tilanne oli sunnuntaina alkuiltaan mennessä pysynyt rauhallisena Kaakkois-Suomen rajavartioston alueella ja Vaalimaan rajanylityspaikalla.

Pohjois-Karjalan rajavartioston alueelle ei ollut sunnuntaina alkuiltaan mennessä tullut viikonloppuna yhtään turvapaikanhakijaa. Rajavartiosto kertoi viestipalvelu X:ssä viikonlopun sujuneen rauhallisesti.

"Valvomme partioin ja teknisin välinein"

Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Heikki Ahtiainen kertoi STT:lle sunnuntaina päivällä, ettei rajavartiostolla ole viitteitä siitä, että enempää ihmisiä alkaisi pyrkiä ylittämään maastorajaa.

– Valvomme partioin ja teknisin välinein rajaa hieman tehostetusti tähän tilanteeseen liittyen. Toki keli auttaa tällä hetkellä, tuo luminen maasto auttaa meitä, Ahtiainen sanoi.

Lunta on viikonlopun vesisateiden jäljiltä Ahtiaisen mukaan Virolahden seudulla noin nilkkoihin asti ja osa Kaakkois-Suomessa Suomen ja Venäjän rajaa halkovista järvistä on jäässä. Ahtiaisen mukaan rajavartiosto valvoo tilannetta, mutta sunnuntaina ei näkynyt viitteitä sen äitymisestä.

Mielenosoitus rajasulkua vastaan

Sunnuntaina Lappeenrannassa pidettiin Kansalaistorilla mielenosoitus, jossa vastustettiin Suomen päätöstä pitää itäraja henkilöliikenteeltä kiinni tammikuun puoleenväliin asti.

Tapahtumanjärjestäjä oli aiemmin viikolla kommentoinut Ylelle hallituksen rajapäätöksen vaikeuttavan esimerkiksi Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten tilannetta sekä niiden elämää, joilla on perhettä Venäjällä.

Yleisjohtaja Markus Purtanen Kaakkois-Suomen poliisista kertoi STT:lle sunnuntaina, että mielenosoitukseen osallistui alle sata ihmistä ja tilanne sujui poliisin näkökulmasta rauhallisesti.

Rantanen: Mahdolliset lakimuutokset käydään läpi

Suomen itäraja suljettiin henkilöliikenteeltä perjantaina iltakahdeksalta toistamiseen loppuvuoden aikana. Valtioneuvosto päätti sulkea rajan uudestaan, koska Venäjän viranomaiset alkoivat loppuvuonna aiemmasta poiketen sallia sellaisten maahanpyrkijöiden, joiden matkustusasiakirjat eivät ole kunnossa, saapua Suomen rajanylityspaikoille. Viimeisimmän päätöksen mukaan itäraja pysyy suljettuna tammikuun 14. päivään saakka.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kuvaili lauantaina Ylen haastattelussa Venäjän toimintaa hybridihyökkäykseksi.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) totesi sunnuntaina viestipalvelu X:ssä, että hybridihyökkäys on voitava torjua kaikissa olosuhteissa. Hänen mukaansa sisäministeriö käy nopealla aikataululla läpi oman kokonaisuutensa mukaan lukien mahdolliset lainsäädäntömuutokset.

 

Lue myös:

    Uusimmat