Tällainen oli kiduttajakapteenin uhrillaan allekirjoituttama sopimus – viittaus valta-asemaan

Rikostoimittajat kertovat, mitä kiduttajakapteenin tapauksesta tiedetään 12:54
Emme suosittele lähetystä herkimmille: Tämä kiduttajakapteenin tapauksesta tiedetään.

Kidutusväkivallasta tuomittu 58-vuotias laukaalaismies allekirjoitutti uhreillaan niin kutsuttuja "suostumussopimuksia" tai "vastuuvapaussopimuksia", joilla nämä antoivat hänelle oikeuden vahingoittaa ja jopa murhata uhrin.

Keski-Suomen käräjäoikeuden ratkaisussa viitataan kyseisiin sopimuksiin, joista yksi on myös käännetty englannista suomeksi. Kyse oli maakellariin kahlehditun uhrin allekirjoittamasta sopimuksesta.

Alla sopimus sellaisena kuin se on käräjäoikeuden ratkaisuun kirjattu.

"Vakaa ja kaikessa rauhassa harkittu toiveeni on, että minua pidetään vankeudessa, että minua kohdellaan
epäinhimillisesti sellaisilla tavoilla, jotka voidaan tulkita törkeiden ruumiinvammojen tuottamiseksi, kidutukseksi, silpomiseksi ja murhaksi.

Tämän toiveen toteuttamiseksi olen saapunut Suomeen ja antanut vain nimellä Mister Ari tuntemani vangitsijani käsiin. 

Olen jo pitkään halunnut, että minut murretaan henkisesti ja fyysisesti sellaisilla tavoilla, jotka johtavat kuolemaani. Kuolemani jälkeen biologiset jätteet, ruumiini mukaan luettuna, voidaan hävittää vangitsijani sopivaksi katsomalla tavalla. 

Ilmoitan tämän harkittuani asiaa perinpohjin ja ollen tietoinen erilaisista kansainvälisistä sopimuksista ja kansallisista laeista, joilla esitetään olevan valtaa tämän vapaan tahtoni yli, täysin omasta vapaasta tahdostani, eikä kukaan ole pakottanut minua tekemään tätä."

Sopimus on laiton

Keski-Suomen käräjäoikeuden mukaan sopimus oli laiton. Oikeuden mukaan uhrin allekirjoituksella tai suostumuksella ei voi vapautua rikosoikeudellisesta vastuusta teossa, joka loukkaa vakavasti uhrinsa vapautta, terveyttä tai henkeä.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona laukaalaisen Ari Juhani Joen, 58, neljän vuoden ehdottomaan vankeuteen. Joki oli kohdistanut poikkeuksellisen järkyttävää ja pitkäkestoista väkivaltaa kahteen uhriin muun muassa leikkaamalla toiselta peniksen irti tylsää veistä käyttämällä.

Käräjäoikeuden mukaan tekojen motiivi oli Joen sadististen tarpeiden tyydyttäminen.

MTV Uutisten tietojen mukaan tuomittu työskenteli kapteenina Puolustusvoimien palveluksessa.

Mies oli töissä logistiikkalaitoksessa/järjestelmäkeskuksessa rikosepäilyjen tultua ilmi, mutta hänet on sen jälkeen irtisanottu tehtävästään Puolustusvoimissa.

MTV Uutiset pyysi kaikkia miehen uhriensa kanssa solmimia sopimuksia käräjäoikeudelta, joka kuitenkin kertoi määränneensä kaiken kirjallisen todistelun asiassa salaiseksi. Myös juttua tutkinut keskusrikospoliisi kertoi salanneensa kaiken asiaan liittyvän esitutkinta-aineiston.

Asian oikeuskäsittely järjestettiin suljettujen ovien takana uhrien yksityisyyden suojelemiseksi. Oikeus antoi tapauksesta kuitenkin osittain julkisen tuomion.

Lue myös:

    Uusimmat