Talkoohenki torjui Valtteri-katastrofin Käpylässä: "Oli aika raa’at olosuhteet"

Kuplahallien katoilta pudotettu lumia läpi yön Valtteri-myräkän takia – näin monta leukaa kiipeilijän pitää jaksaa tehdä 0:50
Käpylän kuplahallin katon tyhjennys lumesta vaatii monia turvatoimia – näin voi testata, riittääkö kunto haastavaan operaatioon

Kymmenet ihmiset ovat kokoontuneet poistamaan lunta läpi yön Helsingin Käpylässä kuplahallilta Valtteri-myräkän takia. Millaisiin turvatoimiin ryhdyttiin kattoa putsatessa? Katso yllä olevalta videolta! 

MTV Uutiset Live vieraili sunnuntaina Käpylän kuplahallilla, jonka ympärillä kävi puoliltapäivin puheensorina ja lumilapiot viuhuivat rennoin mutta rivakoin ottein. 

Valtteri-lumimyräkkä tuntui aamupäivällä vain kaukaiselta muistolta, sillä linnut lauloivat iloisesti puissa ja vakaatasossa pyryttävä lumi oli muuttunut yksittäisiksi lumihiutaleiksi. 

– Vielä on tuollainen kaunis ”sokerikuorrute” kuplahallin päällä. Nyt siivotaan kuplahallin reunoja, jotta lumi ei pääse painamaan reunoihin painaumia, halliyrittäjä Timo Maakannas kuvaili silloista tilannetta. 

Lumilapioiden varressa olevien talkoolaisten kasvoilla näkyi sunnuntaipäivänä hikikarpaloiden lisäksi myös hymyä. 

Toisin oli viime yönä, kun lumenpudotusfirmat sekä ”nuoret ja vetreät jalkapallonpelaajat” suorastaan uhmasivat säätä kuplahallin kupolimaisella katolla. 

– Joku taisi kuvatakin, että se oli melkein kuin olisi tullut jääneuloja vaakasuoraan. Osalla oli laskettelulasit päässään – oli aika raa’at olosuhteet yöllä, Maakannas kuvailee.

Käpylän kuplahallin katto oli tänä aamuna hetkellisesti puhtaana lumesta. Tuolloin oli varhainen aamu, kello oli tuskin puolta viittä. 

– Kaikki on sujunut tosi hyvin ja hyvässä hengessä. Pitää kiittää – nämä nuoret kundit ollut niin hyviä, vaikka näkee, että väsyttää, Maakannas kiittelee. 

  • Halliyrittäjä Timo Maakannaksen mukaan kunto pitää olla kohdillaan, jotta kuplahallin katolle voi mennä – montako leukaa pitää mennä?
    Entä, mitä turvatoimia lumien pudottaminen kuplahallin katolta vaatii? Katso jutun alussa olevalta videolta!  
    Haastattelun voi katsoa kokonaisuudessaan ilmaisesta mtv-palvelusta

Lumitalkoisiin osallistui kymmeniä ihmisiä

Käpylän kuplahallia on putsattu lumesta yötä päivää lauantai-iltapäivästä alkaen. Ja valtavaan lumimyräkkään oli myös Käpylän kuplahallilla varauduttu ja lumenluojia kosiskeltiin talkoisiin jo muutamaa päivää ennen Valtteri-myräkän vyörymistä Suomeen.

Käpylän kuplahallilla lumessa on ahkeroinut liki 70 henkeä. Kaikkiaan Käpylän ja Myllypuron kuplahallien lumitalkoisiin on osallistunut arviolta 150 henkeä. 

– Kyllä nämä työläitä rupeamia on, Maakannas toteaa viitaten itse lumitöihin mutta myös talkoolaisten rekryämiseen.

MTV Uutisten jututtamat joukkueenjohtajien mukaan työpalkkiona saatu pelikerta kuplahallissa motivoi nuoria pelaajia talkoisiin. 

– Aina pitää joku pieni porkkana olla. Vapaa-ajalla on nykyään aikuisille iso merkitys ja he osaavat arvostaa sitä. Onneksi kuitenkin talkoohenkeä on vielä jäljellä, Maakannas hymähtää.

Taloyhtiöiden talkoohengellä olisi voinut käydä ikävästi

Ilman ympärivuorokautista talkoohenkeä lunta olisi saattanut kinostua kuplahallilla Maakannaksen arvion mukaan puoli metriä – paikoin jopa 70 senttiä.

– Mikäli oltaisiin vaan oltu ja ihmetelty niin kuin taloyhtiöiden lumitalkoissa, eli odotetaan ja katotaan, paljonko lunta tulee ja sitten mietittäisiin, kukas lumityöt tekee – se ei näissä kuplahalleissa kokemukseni mukaan toimi. 

– Täällä pitää olla heti, kun sade alkaa, koska nämä kuplahallit eivät välttämättä kestä Valtterin tai edes pienemmänkään lumimyrskyn aiheuttamaa painoa.

Vaikka Valtteri-myräkän on ennustettu jatkuvan vielä sunnuntaina, ja sen rippeet saattavat olla havaittavissa vielä alkuviikostakin, Käpylän kuplahallilla ei aiota valvoa toista yötä putkeen. 

– Illalla viimeinen nelikko menee tiputtamaan lumenrippeet, Maakannas ennakoi.

Voit seurata Valtteri-myräkän etenemistä täältä

Lue myös:

    Uusimmat