"Kaikki itkivät" – Khadija oli ystäviensä kanssa valmiina oppitunnin alkamiseen, kun ilmoitus Talebanin päätöksestä tuli koululle

Viime vuonna vallan Afganistanissa ottanut Taleban-liike ilmoitti aiemmin avaavansa koulut jälleen myös yläasteikäisille tytöille.

Kun koulujen oli määrä alkaa keskiviikkona, 16-vuotias Khadija oli yksi oppituntiaan innokkaasti odottavista oppilaista.

– Koulun apulaisjohtaja saapui itkien paikalle, Khadija kuvailee keskiviikkoaamun tapahtumia.

Apulaisjohtaja oli kertonut hämmentyneille tytöille, että heidän tulisi lähteä kotiin. Taleban oli perunut aiemman päätöksensä sallia yli 11-vuotiaiden tyttöjen koulunkäynti.

– Kaikki itkivät. Tytöt halasivat toisiaan ja sanoivat hyvästejä.

Talebanin otettua vallan Afganistanissa tyttöjen koulunkäynti on päättynyt pääsääntöisesti 11 ikävuoteen. Ikärajassa voi olla alueellista vaihtelua, joillain alueilla se on tiukempikin.

Taleban ei salli vanhempien tyttöjen käydä koulua islamistiseen sharia-lakiin vedoten.

YK ja monet muut kansalaisjärjestöt ovat vaatineet tyttöjen päästämistä kouluun, koska sillä on merkittävä vaikutus naisten oikeuksien toteutumiselle ja terveydelle. Koulutus on yksi tärkeimpiä keinoja ehkäistä köyhyyttä ja hyväksikäyttöä, kuten lapsiavioliittoja.

Lue myös:

    Uusimmat