Taksilupahakemuksien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti – kuljettajien väliset uhkailut huolestuttavat: "Kuulostaa sotatilalta"

2:19
Hallitus on luvannut korjata uudistetun taksilain ongelmakohtia.

Uusia taksilupahakemuksia on jätetty alkuvuoden aikana yhteensä jo lähes 3300 kappaletta. Taksialan mielestä se on samalla tarkoittanut epäkohtien ja harmaan talouden lisääntymistä. Kuljettajien välille povataan jopa taksisotaa.

Pelkästään tänä vuonna uusia taksilupahakemuksia on jätetty lähes 3300 kappaletta, Helsingissä yli 800. Vuosi sitten kesällä voimaan tulleen uuden taksilain myötä tarjonta on lisääntynyt, mutta samalla myös kirjavat käytännöt ja epäkohdat.

Helsingissä kilpailu on ajautunut jo siihen pisteeseen, että kuljettajien väliset uhkailut ovat arkipäivää, eikä fyysisiltä yhteenotoiltakaan ole vältytty.

– Kyllä sanoisin, että jos henkeen ja terveyteen kohdistuvia uhkauksia tulee, niin kyllä se kuulostaa sotatilalta. Ja jos vielä oikein tolpilla tapellaankin vielä, niin ei se ole hyvä, sanoo Taksi Helsinki Oy:n toimitusjohtaja Jari Kantonen.

Hallitus on jo ohjelmassaan luvannut korjata uudistetun taksilain ongelmakohtia. Muutoksia aletaan tekemään vuoden alusta.

Verohallinto tehostaa valvontaa

Taksiyrittäjien näkökulmasta keskeisin ongelmakohta liittyy harmaaseen talouteen ja veronkiertoon. Osa palveluntarjoajista ei selvästikään hoida kaikkia velvoitteitaan, eikä ole rekisteröitynyt esimerkiksi verohallintoon.

Verohallinnosta kerrotaan, että ei-rekisteröityneitä taksiyrittäjiä on huomattava määrä.

– Niitä on kokonaismäärästä reilu 10 prosenttia eli yli tuhat kappaletta. On se ihan merkittävä määrä ja sen takia me tilannetta analysoidaan ja katsomaan minkälaisia valvontarpeita meitä tulevaisuudessa on, sanooVerohallinnon valvontajohtaja Marko Myllyniemi.

Verohallinto onkin jo päättänyt uusista tehostamistoimista ja keskittää ensi vuoden aikana jopa kymmeniä uusia tarkastajia taksialan valvontaan. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja