Taksikuskin kauhunhetket: Nuori mies istui takapenkille ja alkoi kuristaa narulla kesken ajon – hovi korotti tuomiota

1:52
Näin korona on kurittanut taksialaa – katso MTV Uutisten raportti!

Rovaniemen hovioikeus kovensi tuomiota tapauksessa, jossa tekoaikaan 23-vuotias mies nousi taksin kyytiin, vaati autoa itselleen ja kuristi kuljettajaa housujensa kiristysnarulla.

Väkivallanteko tapahtui joulukuussa 2018 Ylitorniossa. 1994 syntynyt mies oli tilannut itselleen taksin ravintolasta poistuttuaan ja istunut auton takapenkille. Kuljettaja oli lähtenyt liikkeelle miehen ohjeiden mukaisesti.

– Anna minulle tämä auto, mies oli kuljettajan mukaan lausunut ennen kuin ryhtyi väkivaltaiseksi.

Mies oli ottanut housuistaan kiristysnarun ja alkanut kuristaa sillä kuskia takaapäin. Taksikuski sai pysäytettyä auton ja revittyä narun itselleen. Sen jälkeen mies oli jatkanut kuristusta paljain käsiin ja yrittänyt lyödä kuskia nyrkillä päähän. 

Tilanne päättyi, kun kuski pääsi pakenemaan autosta. Mies seurasi perässä. Lopulta kuski pääsi takaisin autoonsa ja ajoi pois paikalta.

Poliisikoira löysi miehen myöhemmin ojasta makaamasta.

Kuski ei voinut varautua

Oikeuden asiakirjoista selviää, ettei miehellä ja kuskilla ollut ennen tekoa välillään minkäänlaista riitaa. Mies kertoi viettäneensä ensin iltaa kotonaan ja sittemmin ravintolaseurueessa.

Hänellä ei sanojensa mukaan ollut illasta muistikuvia ravintolasta lähtemisen jälkeen. Lääkärilausuntojen perusteella miehen lääkitys saattoi alkoholin kanssa nautittuna olla laukaisevana tekijänä odottamattomalle, sekavalle ja väkivaltaiselle käytökselle. 

Kuskille tuli pään alueelle ruhjeita ja hän kärsi viikkojen kestoisesta särystä. Lapin käräjäoikeus huomautti tuomiossaan, että kuski tuli tilanteessa täysin yllätetyksi ja oli ammattiinsa kuuluvien tehtävien vuoksi kyvytön puolustamaan itseään.

Oikeus katsoi, että tilanteen vaarallisuutta lisäsi se, että hyökkäys tapahtui auton ollessa liikkeessä noin 70–80 kilometrin tuntinopeudella.

Syyttäjä haki miehelle tuomiota törkeän ryöstön yrityksestä, mutta oikeus katsoi miehen syyllistyneen perusmuotoiseen pahoinpitelyyn. Oikeuden mukaan miehen  käyttäytymisen perusteella ei voitu osoittaa, oliko hänen aikeenaan todella ottaa taksi käyttöönsä.

Myös mies itse kiisti ryöstösyytteen, mutta pahoinpitelyyn hän myönsi syyllistyneensä. 

Taksimatka 64 euroa

Käräjillä mies tuomittiin pahoinpitelystä kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan lähes 5 000 euron korvaukset muun muassa uhrin kivusta ja särystä, oikeudenkäyntikuluista ja maksamattomasta 64 euron taksimatkasta. 

Syyttäjä valitti asiasta Rovaniemen hovioikeuteen, jossa asiaa tarkasteltiin uudemman kerran. 

Hovioikeus piti väkivallantekoa vakavana, vaikka teko olikin käräjillä katsottu perusmuotoiseksi pahoinpitelyksi. Ylempi oikeusasti huomautti ratkaisussaan, että kuristaminen voi aiheuttaa ihmisen kuoleman monin eri tavoin jo varsin lyhytaikaisen väkivallan seurauksena. 

Hovioikeus piti tekoa erittäin moitittavana ja korotti ehdollisen vankeustuomion 6 kuukaudesta 9 kuukauteen.

Myös kuskille henkisestä kärsimyksestä määrättyä korvausta korotettiin 300:lla eurolla, 1 500 euroon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja