Espoossa alkoi erikoinen välikohtaus, kun mies hyppäsi kauppareissulla olleen taksikuskin kyytiin, eikä suostunut poistumaan – oikeus tuomitsi molemmat

Käräjäoikeus tuomitsi taksiin nousseen asiakkaan sekä kyseisen taksin kuljettajan pahoinpitelystä.

Käräjille päätynyt tilanne sai alkunsa Espoossa joulukuussa 2019. Taksinkuljettaja oli ollut perheensä kanssa asioimassa ruokakaupassa. Kauppaan hän oli tullut työautollaan, joka on tilataksi. Perheen lapset olivat jääneet odottamaan autoon, eikä auton katolla ollut taksikyltti ollut päällä, joten auto ei ollut ajossa.

Kesken kauppareissun perheen nuorin lapsi oli tullut kauppaan ja sanonut, että autoon oli tullut istumaan tuntematon mies, joka ei suostunut poistumaan. Taksinkuljettaja meni paikalle ja pyysi autossa istuvaa humalaista miestä poistumaan. Hän kertoi, ettei ole töissä ja vieressä on taksitolppa, jossa on vapaita takseja.

Kun tilanne ei ollut lauennut, taksinkuljettaja lähti perheensä kanssa kotiin tuntemattoman miehen matkatessa kyydissä myös. Taksinkuljettajan kotipihallakaan mies ei poistunut autosta. Vartin odottelun jälkeen kuski päätti, että vie miehen jonnekin.

Mies oli halunnut Helsinkiin, ja häneltä pyydettiin maksua etukäteen. Korttimaksu ei kuitenkaan toiminut. Mies sanoi, että kotona vaimo voi maksaa kyydin. Kuski kuitenkin epäili, ettei miehellä oikeasti ollut rahaa. Mies sanoi, että hänellä olisi myös toinen maksukortti, mutta kun sitä ei löytynyt, hän syytti kuskin lapsia sen varastamisesta.

Kuljettajan kämmen murtui lyönneistä 

Lopulta taksilla ajettiin saman ruokakaupan parkkipaikalle, josta matka alkoikin. Kun mies oli ymmärtänyt, että häntä ei viedä Helsinkiin vaan Espooseen, oli hän ajon aikana alkanut lyödä taksikuskia puhelimellaan muun muassa päähän, käteen ja kylkeen. Lyöntien seurauksena kuljettajan kämmen murtui. Ajon aikana taksinkuljettaja soitti hätäkeskukseen.

Kaupan parkkipaikalle tulivat myös taksinkuljettajan vaimo ja vanhin lapsi. Vaimo pyysi, jos saisi tutkia miehen laukun. Laukusta löytyikin kaikki maksukortit. Tämän jälkeen mies nosti automaatista 20 euroa kuljettajalle. Kuljettaja ei kuitenkaan suostunut viemään miestä minnekään, koska häntä oli lyöty.

Kaupan pihalla taksinkuljettajaa potkittiin, jolloin hän työnsi miestä kauemmaksi itsestään sillä seurauksella, että tämä kaatui.

Taksinkuljettaja oli soittanut poliisille useita kertoja, ja lopulta poliisit saapuivat parkkipaikalle selvittämään tilannetta.

Näin matkustaja kertoi tapahtumista oikeudessa

Käräjäoikeudessa mies kertoi olleensa humalassa, mutta ei niin humalassa, ettei muistanut tapahtumia. Hän oli huomannut ruokakaupan parkkipaikalla taksin, jonka katolla paloi valo ja noussut siihen.

Miehen mukaan hän oli pyytänyt kuskilta kyytiä Lauttasaareen 20 eurolla. Kuskille tämä oli sopinut, kunhan hän olisi vienyt ensin perheensä kotiin. Miehen mukaan kaikki oli sujunut normaalisti, oli ajettu kuljettajan kotiin ja lähdetty sieltä liikkeelle. Mies kuitenkin kertoi, että kuljettaja oli yllättäen nostanut matkan hintaa 40 euroon. Mies kertoi, että korotti mahdollisesti ääntään.

Kaupan parkkipaikalla hän oli seurannut kuskia ja vaatinut 20 euroaan takaisin. Mies kertoi, että parkkipaikalla häntä oli isketty päähän ja "joka puolelle". Hän kiisti kuitenkin lyöneensä kuljettajaa matkan aikana.

Käräjäoikeuden mukaan miehen muistikuviin ja käsityksiin saattoi vaikuttaa hänen humalatilansa, ja lähtökohtaisesti kuljettajan kertomusta olisi pidettävä uskottavampana.

Lääkärinlausunnon mukaan kuljettajan kädessä oli murtuma, joka yleensä tulee, kun lyödään kovaa. Myös matkustajana olleella miehellä todettiin pienehköjä vammoja. Oikeudessa kuultiin myös kuljettajan ja hänen vaimonsa hätäkeskukseen soittamia puheluita.

Mies oli tuomittu hiljattain toisesta rikoksesta

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi matkustajana olleen miehen pahoinpitelystä 85 päivän ehdolliseen vankeuteen.

– Tekoa on pidettävä vakavana, kun siitä on seurannut luunmurtuma, eikä teko sen vuoksi ole sakolla sovitettavissa. Autoa kuljettavan henkilön lyöminen on lisäksi erittäin moitittavaa ja vaarallista. Osa väkivallasta ja vammoista on kuitenkin jäänyt näyttämättä eikä murtuma ole ollut vakava, oikeus toteaa tuomiossaan, jonka se antoi perjantaina. 

Muutamia päiviä ennen Espoossa tapahtunutta taksiepisodia, oli mies saanut Helsingin käräjäoikeudessa 50 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen.

– Nyt syyksi luettu teko on tehty välittömästi tuomion antamisen jälkeen, mutta kysymys on aivan erityyppisestä rikollisuudesta. Käräjäoikeus katsoo, että vankeus voidaan edelleen tuomita ehdollisena.

Myös taksinkuljettaja tuomittiin pahoinpitelystä 20 päiväsakkoon.

Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä on mahdollista valittaa hovioikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat