Takseissa ei pian tarvitse olla taksamittaria – myös "juustosta katolla" tulee vapaaehtoinen

4:49

Artikkelin yläpuolella olevalla videolla pohditaan, miten uusi taksilaki muuttaa taksien hintoja.

Uusi taksilaki astuu voimaan heinäkuun alussa. Trafi on nyt julkaissut kaksi liikennepalvelulain uudistuksiin liittyvää määräystä, jotka koskevat muun muassa taksinkuljettajan koetta sekä teknisiä vaatimuksia, kuten taksamittaria ja taksivalaisinta.

Trafin tieliikennejohtaja Marko Sillanpää kertoo, että liikennepalvelulain määräykset taksinkuljettajan kokeeseen ja taksin teknisiin vaatimuksiin liittyen tulevat voimaan heinäkuun alussa.

– Taksin hintaan liittyvän määräyksen laitamme kuitenkin uudelle lausuntokierrokselle saamiemme muutosehdotusten vuoksi ja toivommekin alalta näkemystä siihen, miten hintaan liittyvistä asioista olisi tarpeen määrätä. Tavoite on, että tämäkin määräys etenisi suunnitellussa aikataulussa, Sillanpää sanoo.

Koe tulee suorittaa, mutta koulutusvaatimus poistuu

Taksinkuljettajan kokeen osa-alueet ovat turvallisuus, matkustajan toimintarajoitusten huomioiminen sekä paikallistuntemus. Kokeen rakenne mukailee nykyistä mallia, mutta esimerkiksi paikallistuntemusta mitataan jatkossa yleisemmällä tasolla.

Taksinkuljettajalta ei enää vaadita koulutukseen osallistumista, mutta vaatimus kokeen suorittamisesta säilyy. Hyväksytysti suoritetun taksinkuljettajan kokeen lisäksi tarkistetaan terveys- ja ajo-oikeustiedot sekä rikostausta.

Liikennepalvelulaki ei poista liikenneluvan tarvetta taksiyrittäjiltä, vaan yrittäjänä toimimiseen vaaditaan jatkossakin liikennelupa.

Taksivalaisin ja taksamittari eivät jatkossa pakollisia

Tulevaisuudessa taksin katolla oleva valaisin on määritelty sallituksi varusteeksi, joten sen käyttö ei ole pakollista. Taksivalaisimessa tulee kuitenkin edelleenkin lukea TAKSI tai TAXI, mutta siinä saa olla myös muuta tekstiäValaisimen värit ovat jatkossakin musta ja keltainen, mutta sen koko voi vaihdella.

Taksamittarista säädetään liikennepalvelulaissa ja se tarvitaan jatkossa vain, jos matkan hinta perustuu ajan tai matkan mittaamiseen. Mikäli asiakkaalle kerrotaan matkan sitova hinta etukäteen, ei taksissa tarvitse olla taksamittaria.

Lähde: Trafi

***

0:26

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja