Takka karkottaa talven

Takka on viluisen tunnelmoijan unelma kylminä talvi-iltoina. Parhaimmillaan takka on myös kuin huonekalu, joka sopii täydellisesti asunnon ja sisustuksen tyyliin. Samalla se voi olla toimiva osa kodin lämmitysjärjestelmää.

Monet haaveilevat takasta kodin tunnelmanluojana. Takan valinta ei kuitenkaan ole yksinkertaista, sillä tarjolla on monia takkatyyppejä ja lukuisia, ulkonäöltään erilaisia takkavaihtoehtoja. Takkaa hankittaessa aluksi täytyykin selvittää, mitä rajoitteita ja mahdollisuuksia oma asunto takalle asettaa ja mikä takkatyyppi olisi paras mahdollinen valinta omiin tarpeisiin.

Takan ulkonäkö on sisustuksen kannalta olennaista. Avotakassa on esimerkiksi erilainen tunnelma kuin lasiluukuilla varustetussa uunissa. Englantilaistyyppinen takka pylväskoristeisine takanreunuksineen, jykevä luonnonkivitakka, elegantti kaakeliuuni sekä skandinaavista suoraviivaisuutta huokuva tulisija ovat kaikki luonteeltaan erilaisia ja vaativat omanlaisensa ympäristön. Lisäksi moderni, metallia, muovia ja selkeitä muotoja käsittävä sisustus asettaa takalle erilaisia vaatimuksia kuin esimerkiksi vanhoista puuhuonekaluista koostuva talonpoikaistyylinen sisustus.

Kun vanhasta asunnosta puretaan entinen tulisija pois, ja tilalle halutaan toimiva ja nykyaikainen takka, täytyy uuden takan valinnassa noudattaa linjaa, joka sopii alkuperäiseen tyyliin. Uuden ja vanhan yhdistely vaatii tarkkaa harkintaa ja hyvää tyylitajua: uuden tulisijan muodon, koon ja materiaalien tulee sopia asunnon kokonaisuuteen.

Monet valmistajat tarjoavat paljon erilaisia valmistakkoja, mutta takan voi muurarin avustuksella suunnitella itsekin. Omaan tulisijaan voi tilata suunnitelman myös arkkitehdiltä. Yksilöllinen takka onkin usein mieluinen ratkaisu. Nykyaikaiset takat on päällystetty enimmäkseen luonnonkivellä, kaakeleilla, tiilillä tai rapaten. Myös moderniin makuun sopivia teräskuorisia takkoja löytyy markkinoilta jonkin verran. Uusissa takoissa on usein takkapuille varattu oma säilytyssija.

Takka voidaan sijoittaa huoneen nurkkaan, seinustalle, keskelle huonetta tai se voidaan upottaa seinään. Tärkeää on, että tulipesän ympärillä on tarpeeksi tilaa. Takka voidaan myös rakentaa kahden huoneen väliin siten, että siinä on molemmin puolin tulisija. Takan ja leivinuunin yhdistelmä on kätevä ratkaisu kotitalousihmiselle. Taloudellisinta on sijoittaa takka asuntoon siten, että mahdollisimman moni huone hyötyy sen lämmöstä.

Takan tulee olla sopusuhtainen huoneen kokoon nähden sekä sopia sisustuksen väritykseen. Tumma takka nousee hallitsevasti esiin ja pienentää tilaa, vaalea takka puolestaan avartaa. Hyvin pieneen tilaan voi sopia esimerkiksi matala, kamiinamainen tulisija. Keskelle huonetta asennettu pyöreä avotakka, jonka hormi laskeutuu tulipesän ylle katosta, on puolestaan dramaattinen ja tilaa vaativa ratkaisu. Pinnalta kuumentumattoman takan voi myös maalata.

Monet arkkitehdit suunnittelevat mielellään isoihin tiloihin monumentaalisia takkoja, jotka ovat usein laajoja, seinämäisiä kokonaisuuksia tai veistosmaisia rakennelmia keskellä huonetta. Näissä takoissa on muotoja ja pintoja, koloja ja tasanteita, joilla valot ja varjot lipuvat kauniisti. Tällaiset takat eivät näytä enää huonekalumaisilta vaan ne ovat luonteeltaan arkkitehtonisia. Ne ovat kuin paikalleen rakennettuja taideteoksia.

Varaava takka on nykyään suosituin takkatyyppi Suomessa. Uusimmat varaavat takat ovat erittäin hyviä lämmönsäästäjiä. Niissä käytetään elementeistä kasattua energiasydäntä, joka varaa lämpöä kokonaisen vuorokauden. Energiasydämen ympärille voidaan rakentaa eri kokoisia sekä näköisiä takkoja ja uuneja hyvinkin erilaisista materiaaleista. Nykyaikaisissa tulisijoissa puu palaa nopeasti ja puhtaasti, mutta niin, että lämpö kuitenkin jää varastoon ja asukkaiden hyödyksi. Varaava takka säästää siten myös lämmityskuluissa.

Varaavia takkoja valmistetaan tiilestä, vuolukivestä ja valumassasta. Valumassauunit päällystetään yleensä keraamisilla laatoilla tai rappaamalla. Melkein aina varaavissa takoissa on lasiluukut. Niistä räiskyvä tuli näkyy kauniisti läpi, mutta lasiluukulla on myös käytännöllinen puolensa. Lasin läpi lämpöä virtaa huoneeseen, mutta samalla huoneilma jäähdyttää uunia.

Teksti: Hanna Helimaa
Kuvat: TakkaTuli ja Suomen Tulisijavalut Oy

Lue myös:

    Uusimmat