Takana sohvaperunajakso? Näin aloitat alkuvuoden liikunnan turvallisesti

Liian tarmokas kuntoilun tehostartti voi aiheuttaa vammoja, joista toipuminen kestää pitkään. Tapaturmien todennäköisyyttä voi onneksi itse pienentää.

Vuodenvaihteen jälkeen kuntosaleilla on taas tavallista enemmän kuhinaa, ja monet aloittavat jonkin uuden liikuntaharrastuksen. Huono omatunto joulunajan mässäilystä ja uuden vuoden lupaukset aktivoivat osaa ihmisistä liikkumaan tavallista aktiivisemmin.

– Kehon on hyvä antaa tottua uuteen kuntoilurytmiin rauhassa. Liian kunnianhimoiseen painonpudotukseen ei kannata lähteä liian nopeasti, Ifin henkilökorvausten asiantuntija Anne Koivisto muistuttaa.

Venähdykset ovat tilastojen mukaan yleisiä liikuntasuorituksen aikana syntyviä vammoja. Huolellinen lämmittely ja treenin jälkeinen venyttely ovat tärkeitä keholle, jotta lihakset ehtivät sopeutua tulevaan rutistukseen ja palautua siitä kunnolla.

Vinkit turvalliseen kuntoilun aloittamiseen

  • Aloita kuntoilu pikkuhiljaa. Älä rääkkää itseäsi, vaan malta ottaa hieman rauhallisemmin ensimmäiset viikot erityisesti silloin, jos et ole harrastanut hikiliikuntaa säännöllisesti pitkään aikaan.
  • Harjoittele vain sellaisilla painoilla, joita jaksat varmasti nostaa. Varmista, että teet liikkeet oikein.
  • Kuntosalin ruuhkahuippuaikana kannattaa huolehtia, että ympärillä on riittävästi tilaa. Painot saattavat aiheuttaa vahinkoa joko itselle tai muille, jos tila on ahdas.
  • Huolla kehoa aina lämmittelemällä ennen treeniä ja venyttelemällä kuntoilun jälkeen.
  • Älä ota liian ripeitä askelia pukuhuoneen suihkutiloissa. Lattialla oleva vesi voi tehdä lattialaatat todella liukkaiksi, jolloin liukastumisvaara on suuri.

Lähde: If

Vuoden alku on loistavaa aikaa aloittaa uusi harrastus. Katso videolta, millaista on voimisteluliikkeitä ja joogaa yhdistävä AgroYoga.

Lue myös:

    Uusimmat