Mainos

Takana 1622 maratonia: Halvoilla lenkkareilla ilman treeniä

Suomen eniten maratoneja juosseen Kalevi Saukkosen mukaan aateluus velvoittaa häntä juoksemaan omin jaloin hautaan asti. Tavoitteena on "ikuinen Suomen ennätys". 70-vuotias Saukkonen on juossut neljänneksi eniten maratoneita maailmassa.

– Aloitin maratonien juoksemisen 30-vuotiaana. Vuonna -77 olin juossut 9 ja toisella kaverilla oli myös 9, mutta sijoituin kakkossijalle Suomen listalla. Minun kohdallani oli jäänyt merkitsemättä kaksi maratonia, joiden aika oli huono. Tämä jäi harmittamaan niin, että vuodesta 1979 olen ollut listan kärjessä, puuskahtaa Saukkonen.

Epävirallisella yli 100 maratonia juosseiden Suomen listan kakkossijalla on Hans Mannstén 1013 maratonillaan. Listalle on päässyt 229 juoksijaa.

– Aion jatkaa mahdollisimman pitkään. Tämä on jäänyt päälle. Viikonloppu ilman maratonia on outo. Yritän tottua ajatukseen, että jokainen juoksu voi olla viimeinen. Tänä vuonna olen vapaaehtoisesti kerran juossut kymmenen kilometriä, mutta muuten en treenaa, toteaa Saukkonen.

Olen liian laiska venyttelemään

Saukkonen kertoo, että hän ei oikeastaan venyttele eikä huolla lihaksiaan muutoin kuin kävelemällä aamuisin pari kilometriä.

– Nykyisin maratonilla on pakko kävellä ja mennä hitaasti. Luonto suojelee minua niin, että en ole mennyt lääkäriin. Lonkkiin koskee makuulla ja kyljellä nukkuminen ei onnistu. Kipu menee ohi, kun nousee pystyyn. Akillesjänteeni on kerran ollut poikki. Oikeasta polvesta on poistettu sisempi nivelkierukka, joten jalkani ovat parittomat. Tämän vuoksi minun pitää aina juosta maratoneilla tien oikeaa puolta ja tästä aiheutuu järjestäjien kanssa ongelmia, paljastaa Saukkonen.

Saukkonen neuvoo tekemään toisin kuin hän itse eli venyttelemään ja lepäämään välillä.

– Joskus 90-luvulla polviin pistettiin kortisonia. Mielestäni kortisonin vuoksi ihminen lähtee liian nopeasti treenaamaan, kun lääke turrutaan kivun, neuvoo Saukkonen.

"Maratonit on juostu halvoilla lenkkareilla, koska olen niin pihi."

Saukkosen mukaan hänellä on yksi heikkous pihiys.

– Olen ostanut vain halpoja lenkkareita, jotka eivät ole tunnettuja merkkejä. Olen juossut ainakin sadat lenkkarit puhki. Tälläkin hetkellä minulla on käyttökelpoisia juoksukenkiä puoli tusinaa. Yksi kaveri lupasi pitää minut juoksukengissä, iloitsee Saukkonen.

Saukkonen kertoo käyttäneensä hyvin vähän mitään lisäravinteita.

– Olen satunnainen käyttäjä ja heräteostaja. Nyt ostin magnesiumia. Olen käyttänyt vuoden verran Pertti Karppisen mainostamaa antioksidanttivalmistetta, joka tuntui ensin vaikuttavan, mutta ei enää, lisää Saukkonen.

Saukkonen aikoo seuraavan kerran juosta maratonin Helsinki City Maratonilla 17. elokuuta.

– Jokaisen pitäisi ainakin kerran elämässään juosta maraton, niin ihmiset ymmärtäisivät maailman menoa paremmin, lopettaa Saukkonen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.